Un milion de locuitori care trăiesc într-o piramidă gigantică: proiectul futurist care îi fascinează pe japonezi

Postat la: 25.05.2020 08:52

În Japonia se vorbește de mai mulți ani despre un proiect care prevede „cazarea" a un milion de locuitori într-o piramidă gigantică de doi kilometri înălțime. Pare o viziune futuristă, dar ar putea răspunde lipsei de spațiu cu care se confruntă megalopolisul.

Titanic. Cuvântul nu este prea exagerat pentru a califica proiectul asupra căruia lucrează, din 2003, arhitecții Dante Bini și David Dimitric de la Shimizu Corporation. Ideea lor este de a construi pe apă, în Golful Tokyo, o piramidă de 2 kilometri înălțime, sprijinită pe 36 de piloni, care să poată găzdui între 750.000 și un milion de oameni. Rezidenții ar fi repartizați în câteva zeci de imobile de câte 30 de etaje fiecare, proiectate în interiorul acestei structuri.

Piramida gigantică ar fi constituită, în fapt, din 55 de piramide tubulare, fiecare având mărimea piramidei lui Keops din Egipt. Suprafața la sol a piramidei ar fi de 88 de kilometri pătrați, iar cei 2.004 metri înălțime ar face din acest proiect cea mai mare structură ridicată vreodată de om.

Un proiect ce poate părea nebunesc, dar care vizează să „absoarbă" din saturația pe care o resimte Tokyo, orașul unde chiriile au devenit inabordabile. Arhitecții piramidei Shimizu subliniază avantajele proiectului: câștigul în spațiu pe care l-ar obține capitala Japoniei, autonomia sa (un oraș într-un oraș), producția de oxigen și ameliorarea calității aerului în Tokyo.

În interiorul acestei structuri deschise, ar fi amplasate locuințe, magazine, birouri, dar și mijloace de transport, de exemplu un metrou condus de roboți. Acest proiect pare să fi fost inspirat de construcția ultra-futuristă a Tyrell Corporation din filmul Blade Runner (1982).

În ceea ce privește partea tehnică, ar fi imposibil de conceput ca acest mastodont, sprijinit pe niște piloni la bază, să fie construit din materiale tradiționale, cum ar fi betonul sau oțelul. Edificiul ar fi, în acest caz, atât de greu, că s-ar prăbuși sub propria greutate. Inginerii și-au imaginat, prin urmare, folosirea unor nanotuburi din carbon pentru a face structura piramidei de 100 de ori mai ușoară.

Totuși, rămân probleme tehnice de rezolvat pentru Shimizu Corporation, printre care rezistența piramdiei la cutremurele de pământ și la tsunami, fabricarea structurii din nanotuburi, producția de energie (care s-ar putea face cu ajutorul algelor verzi și a forței valurilor) sau deplasarea locuitorilor în interiorul acestui oraș în oraș.

Însă proiectul acestui mega-polis durabil, de 12 ori mai înalt decât piramidele din Giza, al cărui cost este estimat la 558 de miliarde de euro, nu este deocamdată decât într-o fază pur teoretică. Dacă va fi aprobat și finanțat, acest vis arhitectonic ar putea demara abia în 2030, iar finalizarea lui ar interveni undeva în 2100 sau chiar 2110, estimează specialiștii.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu