Trump lansează noi atacuri la adresa statelor europene pe tema contribuţiilor proporţionale la NATO

Postat la: 22.08.2019 - 08:27

Președintele SUA, Donald Trump, a reluat atacurile la adresa statelor europene pe tema contribuţiilor proporţionale la bugetul NATO, în mod particular menționând Danemarca, aparent în contextul refuzului categoric al acestei țări de a lua în considerare propunerea sa de vânzare a Groenlandei.

"De consemnat, Danemarca este la doar 1,35% din PIB în privința contribuțiilor NATO. Este o țară înstărită și ar trebui să fie la 2%. Protejăm Europa și, totuși, doar opt dintre cele 28 de țări NATO sunt la 2%. Statele Unite sunt la un nivel mult, mult mai ridicat", afirmă liderul american, într-un mesaj postat miercuri seară pe Twitter.

"Datorită mie, aceste țări au fost de acord să plătească cu o sută de miliarde de dolari mai mult - dar totuși sunt departe de ceea ce ar trebui să plătească pentru incredibila protecție militară oferită", susține președintele SUA.

"NATO, foarte incorect pentru Statele Unite", a adăugat Donald Trump, care a postat și un grafic ce prezintă cât alocă fiecare stat membru al alianței pentru apărare.

În anul 2014, la summitul NATO din Țara Galilor, s-a convenit ca țările membre ale organizației să atingă, în interval de un deceniu, obiectivul de minimum 2% din PIB alocat pentru apărare.

Potrivit graficului, estimările pentru anul 2019 indică faptul că singurele țări NATO care îndeplinesc obiectivul NATO sunt SUA, Grecia, Estonia, Marea Britanie, România, Polonia, Letonia, Lituania.

Administraţia Donald Trump a criticat în repetate rânduri statele europene pe tema contribuțiilor, insistând ca toate ţările NATO să aloce 2% din PIB pentru apărare.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu