Tragedia ciobănaşului de 15 ani găsit mort într-o râpă. Băiatul era prins într-o încrengătură amoroasă în familie. „Era înalt ca bradul şi tare frumuşel"

Postat la: 01.07.2020 - 09:05

În judeţul Vâlcea, un adolescent şi-a găsit sfârşitul într-o râpă de pe traseul către stâna spre care plecase cu oile. Trupul său neînsufleţit a fost găsit la o zi după ce a fost dat dispărut, deşi lipsea de trei zile.

Băiatul a plecat de acasă joi, 25 iunie, a fost dat dispărut sâmbătă, 27 iunie şi găsit mort duminică, 28 iunie. Anchetatorii încearcă acum să elucideze toate pistele legate de misteriosul său deces. Una dintre ipotezele luate în calcul a fost inclusiv cea legată de crimă, deşi, potrivit unor surse din anchetă, băiatul a murit din cauza inimii. Rămâne însă de văzut dacă mai apar şi alte indicii care să-i facă pe anchetatori să se gândească şi la alte posibilităţi.

Până atunci, este extrem de interesantă povestea ciobănaşului de 15 ani din Vâlcea şi ultimele sale ore din viaţă, aşa cum reiese din declaraţiile tuturor martorilor audiaţi de anchetatori. Rămân, încă, fără răspuns o serie de întrebări de genul: de ce s-a anunţat atât de târziu dispariţia băiatului, abia după trei zile de când a plecat de acasă, ori de ce au încercat martorii să mintă şi să-i pună pe oamenii legii pe piste greşite şi multe altele.

Laurenţiu Panait provine dintr-o relaţie extraconjugală. Mama lui era despărţită, în fapt, de soţul ei, când l-a conceput pe băiat cu un alt bărbat. Soţul l-a acceptat pe copil şi l-a trecut pe numele său, întrucât era căsătorit oficial cu mama băiatului, iar legea aşa prevede. Mai are doi fraţi, iar oieritul pare să fie o tradiţie în familie. Fraţii mai mari, adulţi amândoi, sunt ciobani, ca şi unul dintre fraţii mamei sale, care locuieşte în Buneşti - Vâlcea, localitate în care s-a produs tragedia.

„O familie amărâtă, cu puţină şcoală. Cu o mamă cu o reputaţie destul de controversată. Dar băiatul, ca intelect, părea deasupra fraţilor, a mamei, a neamurilor", îi caracterizează cei care-i cunosc. Sâmbătă, 27 iunie, în jurul orei 20.00, s-a primit un apel la Poliţia Ocnele Mari din partea unei localnice, mama băiatului, care sesiza că cel mai mic dintre copiii săi a dispărut. Imediat s-a dat alarma în Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vâlcea şi o echipă operativă a ajuns la faţa locului pentru cercetări.

Între Râmnicu Vâlcea şi Ocnele Mari este o distanţă mai mică de 10 kilometri. Doar că aici, anchetatorii aveau să afle că minorul dispăruse de fapt dintr-o comună învecinată, „de peste deal", de la Buneşti, unde se mutase cu mama, la bunica maternă. De aici plecase joi dimineaţa, 25 iunie, în jurul orei 11.00, cu oile la păscut spre Stâna Veche, de la locuinţa unchiului său - fratele mamei.

Între cele două case este o distanţă de aproximativ un kilometru. Oamenii din sat susţin că lui Laurenţiu îi plăceau animalele şi avea şansa şi de a face ceva bănuţi de buzunar, fiindcă unchiul se angajase să-i dea 200 de lei pe lună, dacă duce oile la păscut.

„Acum, cu pandemia asta, s-a apucat să facă şi el un bănuţ. Stătea cu mumă-sa aici, la a bătrână. Ştiu că terminase opt clase, dar nu aici, la noi, ci la Ocnele Mari. Nu ştiu să vă spun dacă voia să meargă mai departe, dar nu prea cred, că pe la ei prin familie nu e, cred, nici unul cu carte multă", ne-au mai spus aceleaşi surse.

Cu ocazia cercetărilor, anchetatorii au descoperit că de fapt altul era motivul real pentru care băiatul se hotărâse să se facă cioban - îi căzuse cu tronc una dintre verişoare. Nu este foarte clar dacă exista o idilă între cei doi, dar în caietele de şcoală, anchetatorii au descoperit scris obsesiv numele fetei de doar 12 ani, însoţit de o mulţime de inimioare.

„De aceea se şi ducea la stână, pentru că se îndrăgostise de verişoara lui, dar şi ca să facă rost de nişte bănuţi", cred surse apropiate anchetei. Deşi locuia într-un alt sat mai îndepărtat, la fiecare sfârşit de săptămână, fata venea cu surorile sale la stână. Băiatului îi plăcea de Raluca, în schimb surorile sale îl plăceau pe băiat, la rândul lor. Şi aveau şi de cine, mai spun sătenii, pentru că adolescentul era înalt ca bradul şi „tare frumuşel".

Tot cu ocazia cercetărilor s-a mai aflat un alt fapt care a ridicat serioase bănuieli - o posibilă relaţie între băiat şi mătuşa sa, mama verişoarelor. Se pare că baciul a fost chiar pe cale să-i prindă „în fapt", lucru recunoscut de femeie, dar negat de soţ. Aceasta a povestit că odată când soţul a venit pe neaşteptate acasă, ea se îmbrăca, iar băiatul apucase să pună hainele pe el. Bărbatul a negat o astfel de relaţie anormală, care i-a făcut pe anchetatori să se gândească la o posibilă răzbunare, din partea unchiului.

„Au crezut că bărbatul şi-a dat seama că nevastă-sa e încurcată cu ăsta mic şi poate i-a făcut felul", susţin aceleaşi surse apropiate anchetei, care au mai divulgat şi o altă pistă în care suspect principal a fost tot unchiul: „Au luat în considerare şi că unchiul poate a crezut că relaţiile dintre verişori au mers mult prea departe şi poate a vrut să-i dea o lecţie nepotului".

La aceste ipoteze au contribuit şi mărturiile şi comportamentul duplicitar ale celor implicaţi. Pentru că deşi băiatul a plecat de acasă de joi, 25 iunie, până pe 27 iunie nimeni nu a anunţat autorităţile, nimeni nu pare să fi făcut mare lucru ca să-l găsească pe adolescent. Iniţial, martorii - unchiul şi mătuşa în principiu - au declarat că au vorbit cu băiatul la ora 20, joi seara, când l-au sunat ca să-l cheme la masă. Doar că declaraţia lor nu coincide cu apelurile date de către aceştia, care apăreau la alte ore decât cele indicate.

Primul apel a fost dat mai târziu, iar ultimul, chiar dacă cei doi au insistat că l-au tot sunat şi după miezul nopţii, apărea mult mai devreme. O parte dintre informaţiile furnizate Poliţiei s-au dovedit ulterior eronate, din motive greu de înţeles.

În aceeaşi seară de joi, unchiul chiar i-a făcut o vizită mamei sale, aproape de miezul nopţii. Cele două femei, soră şi mamă, aveau să-şi amintească ulterior, intrigate, că l-au văzut cum caută prin toată casă, fără să înţeleagă de ce, pentru că acesta a refuzat să le spună motivul vizitei nocturne. Şi mai ales fără să pomenească ceva despre dispariţia lui Laurenţiu, ba chiar când a fost întrebat de copil, acesta a spus că „e în deal", adică la el acasă.

Nici joi, nici vineri, rudele nu au pomenit despre dispariţia copilului şi abia sâmbătă seara, mama s-a decis, probabil la presiunea familiei, să ceară ajutorul autorităţilor. După 20 de ore de cercetări şi căutări asidue, poliţiştii au găsit trupul neînsufleţit al băiatului într-o zonă accidentată, unde se bănuieşte că a ajuns, probabil, din cauza oilor.

În urma autopsiei a reieşit că avea inima prea mare pentru corpul lui, motiv pentru care nu este exclus, dacă nu se descoperă şi altceva între timp, ca dosarul să se încheie cu o menţiune de genul „moarte accidentală survenită din cauze naturale".

Hipertrofia cardiacă, potrivit News Med.ro este o boală care fie este moştenită, fie se dobândeşte în timp, fiind întâlnită la sportivi, chiar şi la cei care nu fac sport de performanţă, ca urmare a unui efort prelungit. Suprasolicitat pe o perioadă îndelungată, la diferiţii stimuli precum cei hormonali, mecanici, fizici, muşchiul cardiac îşi măreşte volumul, ca răspuns la creşterea necesarului de oxigen. „Această boală se asociază cu o mortalitate crescută datorită riscului înalt de dezvoltare a insuficienţei cardiace", susţin specialiştii. Cu toate acestea, afecţiunea poate să dispară odată cu întreruperea efortului fizic.

Deşi de multe ori asimptomatică, există câteva semne care ar trebui să dea de gândit, precum: senzaţia de lipsă de aer (dispneea), ameţelile, palpitaţiile, oboseala, durerile în zona inimii, pierderea temporară a stării de conştienţă. Ca orice boală care nu este descoperită şi tratată la timp poate duce la boli mai grave.

Nu se ştie dacă în cazul lui Laurenţiu Panait se poate vorbi despre o afecţiune moştenită sau dobândită şi nici dacă familia ştia ceva despre problemele sale de sănătate. În cadrul mediatizării dispariţiei sale, printre semnalmente se menţionează că băiatul avea 1,79 m înălţime şi 70 de kilograme.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu