The Lancet explică misterul vaccinului rusesc

Postat la: 09.09.2020 - 08:30

Pe 11 august administraţia Putin s-a grăbit să anunţe lansarea vaccinului anti coronavirus după succesul fazei a doua de testare, explică prestigioasa publicaţie britanică THE LANCET.

"Vaccinul a indus un răspuns imun puternic la toți cei 76 de participanți. Probabil că aceste rezultate au fost disponibile Ministerului Sănătății din Rusia", comentează autorul Talha Khan Burki.

Acesta mai explică că pentru autoritățile de reglementare, cum ar fi Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) și Agenția Europeană pentru Medicamente, datele privind răspunsul imunitar nu ar fi în general o bază adecvată pentru aprobarea unui vaccin.

„Răspunsul imun ar putea să nu fie direct proporțional cu gradul de protecţie", explică Peter Openshaw, profesor de medicină experimentală la Imperial College London (Londra, Marea Britanie).

Vaccinul rusesc poartă numele de Sputnik V, după programul spațial din era sovietică. Publicistul mai spune că fiicei președintelui Putin i s-a administrat vaccinul. "Se simte bine, iar concentrația anticorpilor este mare", a spus tatăl ei.

Peste 1 miliard de doze de vaccin au fost comandate de mai multe ţări.

Filipine, Arabia Saudită și, eventual, India sau Brazilia, se vor alătura la studiile clinice ale Sputnik V. Toate aceste state aşteaptă faza a treia de testare.

Principalul scop al testărilor este acela de a asigura siguranta si eficienţa, comentează interlocutorii publicaţiei.
Dacă vaccinul rusesc eşuează?

Țările din întreaga lume au precomandat milioane de doze ale potențialelor vaccinuri anti COVID-19, cu intenţia de achiziţie în funcție de rezultatele studiilor de fază 3. De exemplu, SUA au cumpărat 100 de milioane de doze de vaccin candidat la ARNm Moderna și 300 de milioane de doze de vaccin pe baza vectorului adenovirus de la Astrazeneca.

Alte țări ar putea opta pentru cel al Centrului Gamaleya din Rusia.

Potrivit OMS, începând cu 28 august 2020, nouă candidați la vaccin desfăşoară studii avansate. Dintre acestea, unele sunt active pe adenovirus, altele pe ARN şi mai multe cu viruşi inactivi.

Experții sunt încrezători că cel puțin unul dintre candidați va avea succes. Mulţi epidemiologi, consultaţi de The Lancet, se miră de ce Rusia s-a grăbit să anunţe lansarea vaccinului. Un eventual eşec ar da apă la moară publicului care susţine că nu există virusul.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu