Studiu: Peste 80% din bolnavii de Covid-19 au deficiență de vitamina D

Postat la: 28.10.2020 - 08:18

Peste 80% dintre pacienții Covid-19 au lipsă de vitamina D. Insuficiența este mai frecventă la bărbați, potrivit unui studiu publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism și pentru care au fost monitorizați 216 pacienți.

Potrivit studiului citat de EFE, bolnavii de Covid-19 care au fost observați se aflau internați la Hospital Universitario Marques de Valdecilla din orașul spianol Santander. Vitamina D este hormon produs de rinichi ce controlează concentrația de calciu din sânge și care afectează sistemul imunitar, se arată într-un comunicat la Societății de Endocrinologie ce regrupează peste 18.000 de experți din 122 de țări.

Deficiența de vitamina D este asociată unei varietăți de probleme medicale, iar comunitatea științifică analizează încă motivul. Tot mai multe studii semnalează efectul benefic al vitaminei D asupra sistemului imunitar, mai ales în privința protecției la infecții. Deficitul de vitamina D ar trebui tratat mai ales la bătrâni și cei cu comorbidități, mult mai expuși în fața Covid-19. Cercetătorii au descoperit că 82,2% dintre cei 216 pacienți cu coronavirus al Hospital Universitario Marques de Valdecilla aveau lipsa de vitamina D.

Si medicul Ion Alexie, din Las Vegas, Statele Unite ale Amercii, declară că specialiştii din mai multe state au făcut o legătură între carenţa de vitamina D din organism şi infecţia Covid 19. "Noi testam pe toată lumea oricând, şi se pare că şi italienii şi francezii, şi am impresia că şi în China au testat, apoi au pus informaţia pe computer care a arătat că cei care aveau deficienţă de vitamina D au avut mortalitate mai mare. În mod normal se folosesc 1.000 de unităţi internaţionale (UI) de vitamina D pe zi, aia este doza care ne trebuie, acum eu aş folosi 2.000 de unităţi."

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu