Studiu: Peste 100.000 de sclavi moderni trăiesc în Regatul Unit. Pandemia de Covid-19 ar putea crește numărul victimelor împinse spre prostituție

Postat la: 13.07.2020 - 17:13

Cel puțin 100.000 de sclavi moderni trăiesc în Marea Britanie, potrivit unui nou studiu citat luni de Reuters, ceea ce ar reprezenta un număr de 10 ori mai mare decât estimează datele oficiale și asta pentru că 90% dintre victime nu sunt identificate de către autorități, avertizează activiștii din organizațiile neguvernamentale. Prostituția și munci necalificate cum ar fi cele din spălătoriile auto ar fi domeniile predilecte pentru aceste persoane vulnerabile.

Organizația caritabilă împotriva sclaviei "Justiție și Protecție" și think tank-ul Centrul pentru Justiție Socială au precizat că numărul real al persoanelor care sunt exploatate în diverse forme ar putea fi și mai mare, iar pandemia de coronavirus ar putea face ca tot mai mulți oameni să ajungă în situația de muncă forțată în spălătoriile auto și în bordeluri. Studiul a fost dat publicității în contextul în care presa a dezvăluit că distribuitorii online ai firmei de modă Boohoo și-au plătit sub limita acceptată muncitorii din Leicester, centrul Angliei, și nu le-au asigurat protecția necesară în contextul pandemiei Covid-19.

ONG-urile citate susțin că legea împotriva scalviei adoptată în 2015 ar fi creat un "fals sentiment de securitate". Prima lege de acest fel din lume a fost amendată de atunci ca urmare a criticilor potrivit cărora nu este folosită suficient pentru a-i închide pe traficanții de ființe umane și pentru a determina companiile să gestioneze problema muncii forțate sau să ajute victimele. E posibil ca 90% dintre victime să nu fie detectate, în timp ce mii de traficanți umblă liberi și nestingheriți, spun reprezentanți ai ONG-urilor citați de Reuters.

Un număr record de 10.627 de potențiale victime au fost identificate anul trecut în Marea Britanie, o creștere cu 52% față de anul precedent, 2018. Majoritatea erau victime ale abuzurilor și mulți proveneau din Albania, Nigeria și Vietnam. Indexul privind Sclavia la nivel Global din 2018 realizat de Walk Free Foundation estima numărul sclavilor moderni din Marea Britanie la 136.000 și la 40.3 milioane la nivel global, însă metodologia folosită a fost una criticată chiar de către alți activiști și mediul academic.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu