Soțul Monicăi Anisie e investigat de DNA pentru și-a obținut ilegal funcția din MAI!

Postat la: 11.09.2020 - 07:50

Soțul ministrului Educației, Adrian Anisie, este comisar șef în cadrul Direcției Generale Anticorupție din Ministerul Afacerilor Interne. Ce se știe mai puțin este că numirea acestuia în funcție a fost obiectul unui dosar penal al DNA, în care Adrian Anisie a fost acuzat că a obținut ilegal această funcție.

Așa cum reiese dintr-o Ordonanță a Direcției Naționale Anticorupție, domnul Anisie a fost acuzat abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals. Ce s-a întâmplat de fapt? În 2014, Adrian Anisie a concurat pentru ocuparea unei funcții de conducere în Direcția Generală Anticorupție a MAI. Pentru a obține funcția, el avea nevoie să fie declarat apt din punct de vedere psihologic. Totuși, după cum arată procurorii DNA, Anisie a fost declarat "apt psihologic" de funcționari din cadrul Centrului Psihologic al MAI fără ca el să fi susținut, de fapt, examenul psihologic. Să ai o funcție de conducere în cadrul Direcției Generală Anticorupție din MAI nu e puțin lucru și este lesne de înțeles de ce.

În perioada iunie-iulie 2014, DGA din cadrul MAI a susținut două concursuri pentru ocuparea a două funcții de conducere, una de director plin și una de director adjunct. Pentru una din aceste funcții de director s-a înscris și soțul actualului ministru al Educației Monica Anisie, Adrian Anisie. Mai precis, soțul ministrului liberal dorea să ajungă Director al Direcției Anticorupție pentru Municipiul București și Județul Ilfov. La momentul respectiv, el ocupa funcția de director adjunct și era împuternicit ca director. Deci, ceea ce urmărea Adrian Anisie era să se permanentizeze pe postul de director. Anunțul pentru ocuparea funcției de director pe care o dorea Anisie a fost publicat în data 19 iunie, iar concursul efectiv urma să fie susținut câteva săptămâni mai târziu, pe 11 iulie.

Cum la dosar era nevoie de rezultatul pozitiv al unui psihologic, acesta a fost programat pentru data de 3 iulie 2014, la sediul Centrului de Psihosociologie, în urma căruia toți candidații au fost declarați "apți psihologic". Spunem candidații, pentru că Adrian Anisie nu și-a depus singur dosarul pentru post. Alături de el și-a mai depus dosarul și Ștefan Claudiu concurent pe post, în timp ce pentru postul de director-adjunct a fost înscris la concurs Liviu Croitorescu.

În baza investigației realizate de procurorii DNA, reiese o poveste spectaculoasă:

Toți candidații, deci inclusiv soțul Monicăi Anisie, s-au prezentat la Centrului de Psihosociologie în ziua de 3 iulie, dar doar unul a dat testul în mod real, iar ceilalți doi, în frunte cu Anisie, au fentat testul.

Testarea psihologică trebuia să aibă două etape: prima etapă înseamnă teste psihologice de bază, acele bine-cunoscute chestionare specifice, iar această etapă este susținută de toți candidații la un loc. A doua etapă presupune interviuri psihologice individuale. În plus, procedurile interne mai prevăd că și testele sunt de două tipuri: cele realizate pe calculator și cele pe hârtie. Ceea ce diferă este forma în care este dat testul, nu neapărat conținutul, care este, în foarte mare parte, identic. Toți candidații au fost programați să dea testul pe calculator, în prezența unui psiholog examinator, însă în sala cu pricina s-a prezentat doar contracandidatul lui Anisie, care a dat testul pe calculator, în timp ce Anisie și celălalt concurent au dat testul pe hârtie cu un alt psiholog examinator.

În dimineața zilei de 3 iulie, Anisie și cel care candida pentru funcția de adjunct, Liviu Croitorescu, s-au întâlnit în fața Centrului de Psihosociologie, au urcat în biroul directorului Centrului și i-au cerut să poată să susțină testul pe hârtie, nu pe calculator. Directorul Centrului a acceptat și a desemnat și un psiholog examinator special pentru acest lucru. Mai mult, persoana desemnată să fie examinator a fost desemnată, fără procedură sau vreo măsură legală, să fie și evaluator. De ce este important acest detaliu? Pentru că psihologii în fața cărora se dădeau testele, pe calculator sau hârtie, erau examinatori, iar cei care susțineau interviurile personale erau evaluatori și emiteau avizul necesar concursului.

Câteva minute după ora 11:30, Anisie și Croitorescu, părăsesc Centrul de Psihosociologie, în condițiile în care toți ceilalți candidați au terminat testarea abia 2 ore mai târziu, iar specialiștii spun că evaluarea totală durează cam 3-4 ore pentru a promova testul.

DNA a mers pe fir, a descins la Centrul de Psihosociologie, a ridicat documente și a văzut că plicul care conținea testele lui Adrian Anisie nu conținea documente similare cu ceilalți care au fost testați pe calculator și că unele formulare de teste sunt completate parțial. Mai mult, plicul și chestionarele sau erau datate 4 iulie, adică în ziua următoare celei în care era programată testarea, iar documentele lui Anisie nu conțineau parafa psihologului examinator.

Legea spune că avizul psihologic poate să fie emis numai după ce au fost parcurse toate probele psihologice și după completarea corectă a datelor proprii de identificare. În cazul lui Anisie, nu se putea emite avizul, pentru că nu susținuse toate testele minime obligatorii și nu trecuse prin proba interviului. Cu alte cuvinte, psihologul evaluator desemnat a falsificat condițiile în care a fost evaluat Adrian Anisie.

Cu avizul obținut în mod fraudulos și ilegal în buzunar, Adrian Anisie s-a prezentat la concurs o săptămână mai târziu.

DNA se spală de mâini în legătură cu abuzul în serviciu, dar disjunge cauza și o trimite la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 2. Anisie va fi anchetat!

Sesizată inițial în legătură cu acuzații referitoare la infracțiuni de abuz în serviciu, instigarea la abuz în serviciu, fals intelectual și instigare la fals intelectual, DNA a clasat acuzațiile de abuz în serviciu și instigare la abuz în serviciu, sub motivul că.... fapta care a fost săvârșită nu ar fi prevăzută de legea penală. Mai precis, procurorii DNA susțin că membrii comisiei de evaluare nu au avut cunoștință în legătură cu modul în care a fost obținut avizul psihologic de către Adrian Anisie.

Cu toate acestea, Adrian Anisie nu scapă, pentru că DNA a decis să disjungă cauza cu privire la infracțiunile de fals intelectual și instigare la fals intelectual cu privire la emiterea avizelor psihologice fără să fi fost evaluat și declină competența la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2. Deci, urmează ca Adrian Anisie și toți cei pe care i-a târât în acest scandal să fie anchetați de procurorii Parchetului.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu