Scandal imens la Spitalul de Urgenţă Craiova. "Ne-aţi băgat mama în sac şi ziceţi că are COVID, nemernicilor!"

Postat la: 09.07.2020 - 18:58

O familie a acuzat personalul medical craiovean că a fost obligată să-şi înmormânteze ruda decedată de cancer conform protocolului COVID-19, deşi aceasta nu fusese infectată. Un alt bărbat a povestit şi el că a păţit acelaşi lucru cu bunica sa. „V-o livrăm pe protocol COVID“.

Nu este prima dată când familiile persoanelor decedate se revoltă atunci când află că trebuie să-şi înmormânteze persoanele dragi ca şi cum ar fi fost contaminate, deşi nu li s-au înmânat teste pozitive COVID-19.

Aşa s-a întâmplat la sfârşitul săptămânii trecute, când doi fraţi au mers la Spitalul de Urgenţă din Craiova să-şi ridice mama decedată. Când au aflat că trupul neînsufleţit a fost băgat într-un sac negru şi că imediat trebuie să-l ducă la cimitir, oamenii au început scandalul.

„În mod normal, se testează la 6 zile de la contact, dânsa n-a mai apucat să fie testată, dar rămâne în continuare suspectă. De aceea a venit în sac, asta-i procedura. Pentru a evita îmbolnăvirea pentru toată lumea", a încercat să explice o asistentă.

„Atunci de ce ne-aţi dat hainele mamei acasă? Dacă erau infectate?", a strigat disperată fiica persoanei decedate. Au urmat multe vorbe grele şi acuzaţii la adresa personalului medical. „Aţi lăsat-o să moară ca un câine. Nu ne-aţi spus nimic. Ne-aţi băgat mama în sac şi ziceţi că are COVID, nemernicilor! Cum să se infecteze de la o altă pacientă? Ea a stat singură în salon", au strigat copiii femeii.

Conform conducerii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, pacienta fusese operată de cancer de colon. Iniţial, a stat singură în salon, dar înainte de a deceda a dormit alături de o altă pacientă care s-a dovedit a fi pozitivă şi care a şi fost transferată la Spitalul de Boli Infecţioase din Craiova.

„Personalul medical a găsit-o pe pacientă în alt salon, a dormit cu o doamnă care a fost testată pozitiv ulterior. Nu am mai apucat să-i facem testul COVID pentru că a decedat. Dar a intrat în contact direct cu un pacient pozitiv şi era normal să o considerăm suspectă. Ăsta-i protocolul, dar nu toţi oamenii înţeleg", a declarat Bogdan Fănuţă, directorul medical al spitalului.

În urma scandalului, s-a stabilit că pacienta care fusese testată pozitiv avea un nivel scăzut la încărcătura virală a probei recoltate. „S-a stabilit că boala este la debut. Am făcut investigaţiile necesare şi în cele din urmă s-a stabilit că persoana decedată poate fi dată familiei fără protocol COVID", au declarat reprezentanţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova.

Cu câteva zile înainte de acest incident, pe data de 2 iulie, un alt craiovean a scris pe pagina sa de socializare prin ce a trecut până când a reuşit să o înmormânteze pe bunica soţiei sale. „...Am trăit pe viu experienţa pe care mulţi o descriau, dar îmi părea neverosimilă: îngroşarea numărului de infectaţi si morţi COVID prin practici mizerabile", a scris Alexandru Bogdan Samfira pe facebook.

Bătrâna de 80 de ani fusese internată la secţia de Hematologie a Spitalului Filantropia din Craiova cu multiple diagnostice: leucemie acută, trombocitopenie, diabet, hepatită C, microlitiază renală.

„La internare, conform protocolului, s-au recoltat probe pentru analiza COVID, atât de la ea, cât şi de la însoţitor (nu a fost suspiciune, ci analize de tip screening) . Peste noapte, starea i s-a înrăutăţit şi a fost transferată la Spitalul Regional la ATI. De aici începe regia! Cu toate ca de la Filantropia nu a venit ca suspect COVID, »eroii din linia întâi» ai Spitalului Regional au mirosit oportunitatea şi au internat-o ca suspect COVID. În seara acelei zile, bunica s-a stins. De aici începe balamucul!

După ce a murit, nimeni nu s-a deranjat sa dea un telefon să anunţe familia. Am aflat cu ajutorul unui medic cu suflet mare (prieten de-al nostru) , care ne-a fost alături în toate aceste încercări. Mergând aparţinătorii duminica dimineaţa pentru a ridica trupul neînsufleţit... ŞOC!!! »N-a venit analiza COVID, dar v-o dam ca şi cum ar avea COVID şi o îngropaţi pe protocol COVID». Bineînţeles că am refuzat şi am spus că aşteptăm analizele, să o luăm acasă şi să o îngropăm creştineşte. Rezultatul covid a venit luni seara, dar ghici! Nimeni nu ne-a anunţat despre asta. Din nou am aflat rezultatul cu ajutorul bunilor prieteni."

„Marţi dimineaţa mergem la morga pentru împlinirea formalităţilor, dar.... STUPOARE: «chiar dacă a venit testul negativ la covid, v-o livram (aici am citat-o pe gingaşa doctora) pe protocol covid si mergeţi cu ea direct la cimitir». Încercând să aflăm ce se întâmplă, ne-am lovit de lipsa de empatie şi de arogaţa (să nu zic nesimţirea) personalului de la morgă. Iar replica unei doctoriţe (cea care era de gardă se pare) este antologică: «Puteţi să vă daţi cu curu' de toţi pereţii, că tot de COVID v-o livrez». O altă doctoriţă (asta era mai tinerică, foarte aranjată) m-a ameninţat că va chema politia (deh, aşa tratăm noi oamenii cu necazuri şi cu ofuri - ca pe 10 august). Nimeni nu voia sa ne asculte, nimeni nu a vrut sa-şi arunce un ochi peste hârtii. Ei ştiau una şi bună: protocol COVID. Când i-am acuzat că au interes pentru a face asta, domniţei aranjate i-a sărit muştarul", a mai povestit Alexandru Bogdan Samfira.

În cele din urmă, bărbatul a spus că a reuşit să găsească pe cineva din conducerea Spitalului dispus să-l asculte. „Am reuşit să găsesc o persoană integră în acel spital, cu funcţie de conducere (din motive lesne de înteles nu voi spune despre cine este vorba, dar să-i dea Dumnezeu sănătate) care şi-a făcut timp să mă asculte, să se uite peste actele medicale pe care i le-am pus la dispoziţie, să facă o cercetare amănunţită a cazului şi să îndrepte o greşeală monstruoasă", a spus Samfira.

„Greşeala monstruoasă" avea legătură cu transferul pacientei. Pe fişa de transfer a femeii cu leucemie, medicii de la Spitalul Filantropia nu menţionaseră că pacienta nu este suspectă şi că i se făcuse, de fapt, un test de screening, şi nu un test de COVID.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu