Revolta in USR. 118 membri semneaza un apel catre "echipa Barna": Incetati cu executiile politice, nu au nimic de-a face cu valorile USR

Postat la: 12.12.2019 - 22:12

118 membri ai USR, printre care senatori, deputati, presedinti de filiale protesteaza fata de ceea ce numesc o "executie politica", respectiv excluderea, miercuri, a unei colege pentru o postare critica pe Facebook.

Ei semnaleaza un derapaj major in USR, pe care spun ca nu il tolereaza pentru ca un astfel de gest nu are nimic de-a face cu valorile partidului si cer presedintelui USR sa ia mai multe masuri si sa inceteze hartuirea membrilor USR critici la adresa "echipei Barna".

"Biroul National al USR a exclus din partid, in sedinta de miercuri, 11 decembrie, dupa trei ore de dezbateri, un membru al Biroului Judetean Ilfov, pentru o postare pe Facebook

Pe ordinea de zi, stabilita de presedintele Dan Barna, se aflau sesizari la adresa a 6 membri USR, toti cu pozitii critice fata de diferite decizii ale conducerii partidului. Audierile s-au oprit la cel de-al doilea membru cercetat, in jurul orei 12, cand o parte dintre membri Biroului National parasisera sala.

Colega noastra Olimpia Ardelean, membru al Biroului Judetean Ilfov, a fost exclusa pe baza unei postari de pe contul ei personal de Facebook, in care sesiza nereguli din cadrul organizatiei judetene.

De fapt, un avertizor de integritate a fost exclus din USR pentru ca si-a facut treaba, pentru ca deranjeaza. Motivarea majoritatii de 13 care a votat excluderea in Biroul National a fost ca postarea Olimpiei Ardelean a adus prejudicii de imagine partidului si astfel s-au pierdut voturi in campania de Prezidentiale, prejudiciu de altfel nedovedit ci calificat ca fiind "potential".

Genul acesta de executii politice nu au nimic de-a face cu valorile USR iar noi, subsemnatii, nu toleram asa ceva", se arata in apelul celor 118 de membri USR.

Semnatarii apelului mai spun ca "Prin ceea ce s-a intamplat aseara, USR a pierdut masiv intr-un aspect esential al lui: libertatea de exprimare si respectul pentru dreptul la opinie al membrilor".

Protestatarii spun ca mai multi membri USR si-au anuntat joi demisia din partid, in urma celor intamplate, si ca partidul se afla intr-un moment dificil.

"Noi, semnatarii acestui apel, consideram ca avem o responsabilitate fata de cetateni sa semnalam derapajele din USR si sa aparam membrii, cand drepturile lor nu sunt respectate. Ne-am asumat in fata electoratului ca vom fi un altfel de partid si ne vom tine aceasta promisiune.

Mai multi colegi si-au anuntat astazi demisia din USR in urma celor intamplate. Excluderile nedemocratice sunt cu adevarat un motiv temeinic de dezamagire. Ii indemnam insa pe membrii USR care nu sunt de acord cu echipa Barna sa ramana in partid si sa il faca mai democratic. Un partid care isi propune sa salveze Romania nu va reusi asta pedepsind exprimarea legitima a opiniei, pentru a face pe plac oricarui sef ar fi vremelnic la conducerea sa.

Este un moment greu pentru USR, dar unul propice pentru a arata cetatenilor Romaniei ca nu toate partidele sunt la fel. Vom reusi asta doar cu dezbateri democratice si consistente in interiorul USR, nu cu excluderi ale persoanelor incomode conducerii.

Avem un intreg an de campanii si alegeri in fata noastra, in care nu va fi vorba despre noi, ci despre cum salvam Romania din criza in care se afla.

USR trebuie sa revina la constructie, nu sa se indrepte spre demolare", se mai arata in apel.

Semnatarii spun si ca "In perioada urmatoare vom veni cu actiuni concrete, care sa intoarca partidul din drumul rafuielilor politice spre nevoile cetatenilor, care asteapta de la noi politici publice si rezultate electorale".

In context, cei 118 membri USR cer "echipei Barna" sa ia de urgenta mai multe masuri si sa promoveze in interiorul partidului un climat de incredere bazat pe profesionalism, predictibilitate si asumarea raspunderii politice, nu de vendeta fata de vocile critice interne.

Solicitarile catre Echipa Barna:

- Sa includa pe ordinea de zi a proximei sedinte de Birou National USR si sa adopte o decizie de anulare a sanctiunii disproportionate aplicate Olimpiei Ardelean (vezi cazul Sergiu Moroianu si decizia CNArb nr.1/17CNARB003 din data de 11.03.2019 prin care, pentru acuzatiile publice de sorosism la adresa intregului partid si de cheltuire discretionara si ilegala a unor sume de bani in timpul campaniei electorale, urmata de preluarea larga a acestor acuzatii de catre mass-media, membrul USR nu a fost sanctionat, considerandu-se ca excluderea este o sanctiune disproportionata fata de fapta)

- Sa explice refuzul repetat de a include pe ordinea de zi a sedintelor Biroului National USR discutarea sesizarilor cu privire la membri ai echipei Barna

- Sa includa pe ordinea de zi a sedintelor viitoare ale Biroului National USR, incepand cu proxima, dezbateri ale sesizarilor in functie de gravitatea faptelor reclamate, nu a apartenentei persoanelor reclamate la diverse grupari din partid

- Sa dezavueze comparatia facuta de un membru al Biroului National USR (BN) dintre membrii USR observatori la sedintele BN si membrii miscarilor fasciste

- Sa inceteze hartuirea membrilor USR critici la adresa echipei Barna

- Sa promoveze in interiorul partidului un climat de incredere bazat pe profesionalism, predictibilitate si asumarea raspunderii politice, nu de vendeta fata de vocile critice interne

Reactia conducerii USR

UPDATE USR a transmis, joi seara, o serie de clarificari despre excluderea Olimpiei Ardelean, aratand ca, in sedinta de miercuri seara a Biroului National, pe langa alte puncte legate de organizarea partidului s-au discutat si sesizarile unor membri la adresa Olimpiei Ardelean, care a fost reclamata de 15 colegi pentru jigniri si pentru o pozitie publica ce a afectat imaginea USR in campanie.

"Biroul National a decis cu majoritate de voturi excluderea ei pentru incalcarea articolului 13 din Statutul USR care prevede ca membrii au obligatia sa nu intreprinda acttiuni in contradicttie cu obiectivele politice ale USR si sa nu prejudicieze, prin luari de pozittie publice, interesele legitime ale USR sti ale membrilor sai", arata reprezentantii USR.

Conform sursei citate, in 2018, Olimpia Ardelean si alti colegi din tara au verificat listele cu semnaturi de sustinere ale initiativei Fara Penali si acolo unde au semnalat probleme au fost eliminate imediat din dosare listele respective.

"A fost prima campanie de acest fel pentru USR si membrii nostri au fost extrem de rigurosi in respectarea regulilor. Olimpia Ardelean NU a fost exclusa pentru ca a semnalat probleme cu semnaturile la initiativa Fara Penali, ci pentru motivele mai sus mentionate. USR are mecanisme interne functionale, orice membru poate contesta decizia la Comisia de Arbitraj", mai arata reprezentantii USR.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu