Renate Weber a reclamat o lege in vigoare de 14 ani. Daca-i da dreptate, CCR ar arunca in aer sistemul judiciar

Postat la: 13.12.2019 - 08:54

Sesizarea depusa recent la CCR de catre Avocatul Poporului, Renate Weber, cu privire la modul in care sunt selectati procurorii din DNA ar putea arunca in aer sistemul judiciar in cazul in care ar fi admisa, desi este "o aberatie", spune fostul judecator si ministru al Justitiei Cristian Diaconescu.

Iar opinia acestuia este impartasita si de alti specialisti in drept, printre care si fostul presedinte al Curtii Constitutionale Augustin Zegrean.

Bomba plantata de Renate Weber la baza sistemului judiciar se refera la modul in care sunt selectati procurorii din Directia Nationala Anticoruptie, Avocatul Poporului apreciind ca inculpatilor le este incalcat dreptul la un proces echitabil prin faptul ca procurorii DNA nu sunt specializati in anchetarea faptelor de coruptie.

Sesizarea Avocatului Poporului a fost depusa pe 5 decembrie, inregistrata la CCR sub numarul 3236D/2019 si este deocamdata in faza de redactare a raportului, neprimind inca un termen.

Avocatul Poporului reclama la CCR o prevedere in vigoare de 14 ani, mai exact o lege adoptata in 2005 si promulgata de fostul presedinte Traian Basescu. In acel moment, Renate Weber era consilier prezidential pe probleme constitutionale si legislative al presedintelui Basescu.

"Odata cu adoptarea Legii nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, conditiile de numire pentru procurorii din Directia Nationala Anticoruptie au fost preluate, intr-o forma modificata, in cuprinsul Sectiunii 2 din Legea 304/2004, republicata si modificata, fiind eliminata cerinta expresa si preexistenta numirii in functia de procuror la Directia Nationala Anticoruptie a pregatirii specializate in combaterea infractiunilor de coruptie", se arata in sesizarea depusa recent la CCR.

Renate Weber apreciaza ca noile dispozitii legale privind eligibilitatea procurorilor anticoruptie "genereaza incalcarea competentei functionale a organului de urmarire penala si sunt neconstitutionale", cata vreme "numirea procurorilor in cadrul DNA nu este conditionata de specializarea acestora pentru fapte de coruptie".

Cristian Diaconescu: Nu exista nicaieri in lume specializari delimitate

Intrebat de Ziare.com daca intelege de ce a ales Renate Weber sa faca aceasta sesizare tocmai acum, la 14 ani de cand DNA functioneaza in acest fel, fostul ministru al Justitiei si consilier prezidential Cristian Diaconescu nu stie.

"Avocatul Poporului are un mandat special, de a proteja drepturile cetatenilor, si probabil ca pe undeva o fi aparut vreo sesizare in legatura cu calitatea profesionala a procurorilor care instrumenteaza cazuri de coruptie. Spun acest lucru plecand de la rolul Ombudsmanului la nivel european si de la premisa de buna credinta care functioneaza in drept", a adaugat acesta.

Invitat sa isi spuna opinia cu privire la aceasta sesizare, Cristian Diaconescu a subliniat ca se pleaca "de la o premisa falsa, care nu isi are radacinile in niciun fel de practica, fie academica, fie formala, in niciun sistem de drept european".

"Nu exista nicaieri in lume specializari delimitate, cum sunt, de exemplu, cele ale medicilor pentru anumite categorii de persoane care au probleme de sanatate. Nu se poate asa ceva! Organizarea din facultate este de asa natura incat sa se invete drept penal si drept procesual penal (adica penalul general, penalul special si procedura penala). Nu se poate face o delimitare!

Categoriile de infractiuni sunt clare, stabilite prin Codul Penal, prin legi complementare, de aceea, subiectul, asa cum este abordat, este realmente o aberatie

Ce sa facem, sa consideram ca magistratul specializat pe infractiuni de coruptie nu e specializat pe infractiuni de violenta sau invers? Nu, nu se poate asa ceva. Nu exista ratiuni, nu exista nici la INM categorii de pregatire care sa se refere specific la o anumita infractiune", a explicat fostul ministru al Justitiei.

Mai mult, acesta spune ca, "daca sesizarea dnei Renate Weber s-ar confirma, asta ar insemna ca vom merge pana la ultimul nivel al procurorilor care au competenta in cazuri de coruptie si ca ar trebui extrapolat si la judecatori".

"Practic, tot ceea ce a insemnat fapte de coruptie, tot ceea ce este reglementat in Codul Penal sau in legile speciale ar trebui rejudecat. Chiar si acele cazuri in care persoana a executat pedeapsa. Inclusiv achitarile! Practic, din acest punct de vedere s-ar arunca sistemul judiciar in aer", a argumentat Cristian Diaconescu.

Intrebat cum se procedeaza in celelalte state europene in care mai exista institutii precum DNA, Cristian Diaconescu a raspuns: "DNA exista in cateva state, e adevarat, dar competente dupa categorii de infractiuni in legatura cu specializarea magistratilor nu, nu exista".

"Exista anumite competente atribuite pentru cetateni straini sau diplomati care comit infractiuni, dar acolo e vorba despre proceduri speciale care au legatura cu conventiile internationale. Sau mai exista, si la noi, instanta militara, unde competenta este atrasa de calitatea persoanei de militar (dar si acolo lucrurile trebuiau schimbate deja)", a adaugat acesta.

Daca lucrurile stau asa, se va ajunge la dezbatere si la vot in CCR sau, dimpotriva, sesizarea ar putea fi respinsa din start ca inadmisibila?

"Ar fi interesant de vazut ce se intampla", a raspuns zambind Cristian Diaconescu.

"In componenta Curtii Constitutionale se afla practicieni ai dreptului inclusiv in ceea ce priveste infractiuni de coruptie (de exemplu, Daniel Morar, fost procuror sef al DNA, sau Livia Stanciu, fost presedinte al ICCJ - n.red.) si ar fi interesant de vazut cum se vor uita profesionistii spre o astfel de cauza care, odata admisa, le-ar infirma propriile decizii, fie in zona Parchetului, fie in zona instantei de judecata. Din acest punct de vedere, ar fi chiar ceva iesit din comun", a concluzionat Cristian Diaconescu.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu