Reacţia DNA după ce Valer Dorneanu i-a transmis să aplice deciziile CCR fără să le comenteze. Cum răspund procurorii

Postat la: 04.06.2020 - 13:27

Direcția Națională Anticorupție a transmis joi un comunicat de presă în care răspunde criticilor președinteului CCR, Valer Dorneanu. Dorneanu a declarat miercuri că DNA „trebuie să aplice legea şi trebuie să aplice şi deciziile Curţii Constituţionale (...) nu să le comenteze".

"Procurorii Direcției Naționale Anticorupție, inclusiv procurorul șef al direcției, nu au comentat, contestat sau calificat în vreun fel activitatea Curții Constituționale a României și deciziile acesteia (...) O dovadă clară a respectării și aplicării deciziilor Curții Constituționale a României de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție sunt și cele 801 soluții de clasare dispuse în dosare cu prejudicii reclamate de 1.847.112.887 de lei, 3.558.434.206 de euro și 10.340.800 de dolari", se arată în comunicatul DNA.

Președintele CCR, Valer Dorneanu, a reacționat miercuri la un interviu al procurorului șef al DNA, Crin Bologa, în care a declarat că dezincriminarea parţială a abuzului în serviciu, în urma unei decizii a CCR, a făcut ca DNA să dea soluţii de clasare în aproape 800 de dosare cu prejudicii de sute de milioane de euro, cauze care ar fi ajuns la judecată.

"Deşi apreciez calităţile profesionale, greutatea funcţiei, care cad pe umerii dumnealui, nu am înţeles care este misiunea dânsului. Misiunea dânsului este să-şi mobilizeze procurorii ca să-şi exercite în bune condiţiuni de performanţă (...) activitatea, cum îşi propune fiecare, sau altă misiune? Are o misiune de a califica activitatea Curţii Constituţionale? De a pune în discuţie deciziile Curţii Constituţionale? De a le comenta şi chiar de a contesta dispoziţii legale? Eu ştiu că deciziile noastre sunt obligatorii pentru toată lumea, chiar şi pentru dumnealui", a spus Valer Dorneanu.

"În aparițiile publice, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, la întrebarea unor jurnaliști, a identificat unele cauze care au dus la reducerea activității Direcției Naționale Anticorupție, în ultimii ani. Printre aceste cauze, au fost enumerate neocuparea unor posturi de procurori cu funcții de conducere și execuție, plecarea unor procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, ca urmare a creșterii vechimii necesare numirii în funcția de procuror al Direcției Naționale Anticorupție de la 6 la 10 ani, scăderea numărului de sesizări din partea instituțiilor statului sau a persoanelor fizice/ juridice private, reducerea competenței materiale a direcției, etc.

În același context, în cadrul unui interviu, cu precizarea, în mod expres, a faptului că nu se atacă și că se respectă deciziile Curții Constituționale, au fost identificate drept cauză a scăderii numărului de dosare trimise în judecată unele decizii ale Curții Constituționale a României, cum ar fi cea care a dus la dezincriminarea parțială a infracțiunii de abuz în serviciu", precizează DNA, într-un răspuns la criticile președintelui CCR.

 

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu