Războiul clanurilor de romi. Patru persoane, trimise în judecată pentru un atac armat cu o miză de 100.000 de euro

Postat la: 20.10.2020 15:07

Procurorii Parchetului General, care au preluat ancheta în cazul unui conflict care a avut loc în 2017 între clanurile de romi din Lugoj, au finalizat ancheta şi au trimis în judecată patru persoane. Acuzaţiile sunt grave.

„Procurorii din cadrul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au încheiat urmărirea penală şi au dispus trimiterea în judecată a patru inculpaţi, unul arestat la domiciliu iar ceilalţi trei sub control judiciar, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tentativă la infracţiunea de omor (un inculpat), respectiv complicitate la această infracţiune (ceilalţi trei inculpaţi), nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, uz de armă fără drept (un inculpat), respectiv complicitate la această infracţiune (ceilalţi trei inculpaţi) şi de şantaj (trei dintre inculpaţi)", anunţă Parchetul General.

Cei patru sunt acuzaţi că „în ziua de 21.08.2017, în jurul orelor 2200-2300, cei patru inculpaţi s-au deplasat cu un autoturism aparţinând unuia dintre ei la domiciliul persoanei vătămate unde, unul dintre inculpaţi, cu ajutorul celorlalţi trei, a executat mai multe trageri cu armă de foc de calibru 9 mm asupra locuinţei în care se aflau 8 persoane, dintre care patru minori".

„Această acţiune a fost făcută în scopul constrângerii persoanei vătămate să remită către trei dintre inculpaţi suma de 100.000 euro, activitate infracţională caracterizată printr-un ansamblu de acţiuni ilicite (exercitarea de ameninţări cu acte de violenţă extremă, telefonic şi prin intermediul reţelei de socializare Facebook, prin realizarea de transmisiuni audio-video în timp real), ce au debutat în primăvara anului 2017", mai arată procurorii Parchetului General. Atacul armat pentru cei care patru membri ai clanului de romi au fost trimişi în judecată a urmat altor trei scandaluri dintre clanurile de romi din Lugoj.

Vineri, 18 august 2016, cu ocazia unui scandal dintre romi, pe strada Anişoara Odeanu, s-au tras mai multe focuri de armă. Acuzaţi de scandal au fost Ioan Titus Căldăraş, zis Ghiţă, şi fii lui Baloo şi Turculeţ, care ar fi declanşat scandalul pentru a-şi demonstra supremaţia în Lugoj. Duminică, 13 august 2017, două familii din clanul Şain au intrat în conflict pe strada Bistrei. Cu ocazia scandalului geamurile unei case au fost sparte, iar un BMW a fost distrus cu topoarele. Şi în acest caz, victima a declarat că motivul scandalului este o „taxă de şmecher" cerută de Meilă Şain. Nici în urma acestui incident nu a fost reţinut şi arestat nimeni.

Vineri, 21 iulie 2017, aceleaşi familii din clanul Şain au un conflict violent în centrul oraşului. Două maşini aparţinând celor două găşti se şicanează în trafic, iar din maşini coboară mai multe persoane cu topoare şi bate. Scandalul a avut loc chiar lângă sediul Poliţiei. Nimeni nu a fost reţinut şi arestat. Luni, 3 iulie 2017, o maşină a unui clan de romi a fost incendiată, principalii suspecţi fiind romii dintr-un clan advers.

Vineri, 28 aprilie, forte impresionante de Poliţie şi Jandarmi descend pe Calea Caransebeşului, din Lugoj. Clanurile conduse de Ghiţă şi Mata, care au vilele învecinate, sunt pe picior de război. Mata îl acuză pe rivalul său că îi cere o „taxă de şmecher" de 100.000 de euro în urma unor dispute de pe Facebook între copiii din cele două clanuri. Poliţia stă zile la rând între cele două clanuri pentru a opri un măcel. Chiar şi aşa, din curtea unei case s-au aruncat în curtea vecină mai multe torţe, provocându-se un incendiu pentru stingerea căruia a fost nevoie de intervenţia pompierilor. În urma percheziţiilor într-una din case s-a găsit un adevărat arsenal de arme albe. Nici în cazul acelui scandal nu a fost reţinut nimeni.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu