Plecare importantă din DNA: Kovesi îl "recuperează" pe Bulancea, autorul ruşinosului dosar al lui Tiberiu Niţu

Postat la: 20.01.2020 - 09:34

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii trebuie să decidă, în ședința de marţi, 21 ianuarie, cu privire la o solicitare a Parchetului European (EPPO) condus de Laura Codruţa Kovesi. EPPO solicită detașarea în cadrul acestei instituții a procurorului DNA Marius Bulancea, fostul consilier al lui Kovesi, în prezent șeful Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție (Secţia a II-a din DNA).

Anul trecut, după ce Laura Codruţa Kovesi a fost nominalizată pentru șefia EPPO de către Comisia LIBE a Parlamentului European, Marius Bulancea și-a depus candidatura pentru funcția de procuror european, însă a fost respins. În schimb, Ministerul Justiției i-a propus Consiliului Uniunii Europene pentru funcția de procuror european (cu funcţie de execuţie) din partea României pe procurorii Claudiu Dumitrescu, Cătălin Borcoman şi Daniel Horodniceanu.

Bulancea a fost procuror DIICOT Iași, apoi a activat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel, de unde Laura Codruța Koveși l-a numit consilier. Marius Bulancea a instrumentat dosarul procurorului general Tiberiu Nițu. Cu această ocazie, din funcția de consilier al Laurei Codruța Kovesi, Bulancea a fost delegat să conducă secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, secția a II-a DNA, rămasă fără șef în 2016. Dosarul a fost clasat, iar ulterior ÎCCJ a stabilit că faptele de care era acuzat Niţu nu există.

Acelaşi Bulancea a finalizat dosarul Gala Bute, după ce alţi procurori au dus greul anchetei. La finalizarea dosaerului, ministrul Raluca Prună a decis să propună numirea lui în funcția de procuror șef al Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție din DNA.

O altă faptă de arme a lui Marius Bulancea a fost salvarea lui Mugur Isărescu, prin clasarea unui dosar în care acesta era vizat.

La 5 septembrie 2017 Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de procurorii Marius Bogdan Bulancea - procuror şef secţie, Paul Silviu Dumitriu - procuror şef adjunct secţie, şi Jean Nicolae Uncheşelu de la DNA, pentru dosarul deschis pe tema OUG 13/2017, în privinţa căruia CCR a stabilit că procurorii şi-au depăşit atribuţiile şi au încălcat Constituţia. Ulterior, ÎCCJ a decis că procedura desfăşurată de Inspecţia Judiciară a fost viciată şi a decis anularea acţiunii disciplinare, astfel că cei trei procurori au scăpat de acuzaţii pe un viciu de procedură.

După revocarea de la DNA, Laura Codruţa Kovesi l-a dorit interimar pe Marius Bulancea. În locul acestuia, procuror şef interimar al DNA a ajuns Anca Jurma.

Soţia lui Marius Bulancea, judecătoarea Diana Magdalena Bulancea, a participat la selecţia organizată de Ministerul Justiţiei pentru funcţia de judecător la Tribunalul UE, însă nu a fost aleasă de Tudorel Toader.

 

 

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu