Pericolul naționalismului și vaccinul anti-Covid. Care sunt șansele României în cursa pentru vaccin

Postat la: 07.08.2020 - 09:35

Cursa companiilor farmaceutice și a echipelor de cercetători de a obține un vaccin eficient, care să protejeze oamenii de noul coronavirus, este în toi. Sunt peste 150 de variante de vaccin în lucru, iar peste 20 au intrat deja în fazele avansate de testare, pentru a-și dovedi eficiența și siguranța pentru organismul uman.

Totuși, acesta este doar un prim pas. Partea poate chiar mai dificilă decât obținerea vaccinului în sine va fi distribuirea lui către cât mai mulți oameni, în mod echitabil. Pentru că un lucru este cert, nu vor exista din start suficiente doze de vaccin pentru toți doritorii. La nivel internațional, mai mulți experți au atras atenția asupra unui pericol care a apărut și cu ocazia altor pandemii: așa-numitul „naționalism al vaccinului". Dacă fiecare țară acționează pe cont propriu, pe principiul „fiecare pentru el", există riscul ca acces la vaccin să aibă doar statele puternice la nivel global, care dispun de resurse financiare și economice mari.

Acest lucru se întâmplă deja. Mari puteri precum SUA, Marea Britanie sau Uniunea Europeană în bloc au negociat înțelegeri directe cu cei mai avansați producători care dezvoltă vaccinuri anti-Covid-19 sau le oferă acestora finanțări, pentru a se asigura că vor avea întâietate la achiziția unui eventual vaccin. Administrația americană a semnat mai multe acorduri cu producători de vaccin, în valoare de peste 6 miliarde de dolari, în cadrul „operațiunii Warp Speed", în ideea de a avea acces la un vaccin anti-Covid până în ianuarie 2021, arată Harvard Business Review. Franța, Germania, Italia și Olanda s-au aliat și au semnat un acord pentru achiziția de 400 de milioane de doze ale vaccinului dezvoltat de compania AstraZeneca împreună cu Universitatea Oxford. Marea Britanie a bătut palma cu patru producători separați, pentru a-și asigura accesul cât mai larg și cât mai rapid la un eventual vaccin anti-Covid.

„Nu e o cale de a optimiza situația, dacă toată lumea face înțelegeri bilaterale", spune Seth Berkley, șeful Alianței GAVI, conform Reuters. „Dacă ar fi să vaccinezi toate Statele Unite și toată Uniunea Europeană, de exemplu, cu câte două doze de vaccin, ajungi la 1,7 miliarde de doze. Dacă atâtea sunt disponibile, nu mai rămâne mare lucru și pentru alții", explică expertul. „Există riscul ca unele țări să facă exact ce ne temeam - adică fiecare pentru el", a declarat și Gayle Smith, fost șef al Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională.

Nu ar fi prima oară. În 2009, în timpul pandemiei de gripă porcină, care a ucis aproape 285.000 de oameni în toată lumea, dezvoltarea unui vaccin a durat șapte luni, iar statele puternic dezvoltate au apelat la producătorii farmaceutici naționali pentru a-și asigura vaccinul. Comenzile au fost negociate în avans, ca și acum, iar țările sărace au rămas fără acces la vaccin. Distribuția vaccinului s-a făcut deci nu după o nevoie epidemiologică, acolo unde virusul H1N1 lovea cel mai rău, ci în funcție de puterea de cumpărare a statelor, arată un articol din Harvard Business Review.

Șansa României este doar într-o coaliție și să ne bazăm pe puterea dată de Uniunea Europeană. Nu este o discuție pentru juniori, e o discuție pentru marii jucători. Alternativa este cooperarea, într-o schemă de finanțare și sprijin care să asigure acces egal la un eventual vaccin anti-Covid pentru cât mai multe țări, indiferent de puterea lor de cumpărare și de influență. Organizația Mondială a Sănătății (OMS), împreună cu Banca Mondială, Fundația Bill și Melinda Gates și alte organizații din domeniul sănătății au înființat COVAX, o facilitate care permite țărilor semnatare să investească bani în dezvoltarea mai multor vaccinuri anti-Covid (diminuând astfel riscul de a paria doar pe un singur producător, care poate eșua cu vaccinul său), dar și de a-și asigura acces la vaccinul care va apărea primul.

COVAX investește deocamdată în 12 variante de vaccin aflate în lucru, iar scopul este ca această alianță să aibă acces la 2 miliarde de doze de vaccin, până la finalul anului 2021. Semnatarii vor avea garantat accesul la suficiente doze pentru maximum 20% din populația țării. Pentru asta, ar fi nevoie de o investiție de 2 miliarde de dolari. Dozele din eventualul vaccin ar urma să fie împărțite astfel, conform șefului Alianței GAVI, Seth Berkley: 950 de milioane pentru țările cu venituri mari și înalt-mijlocii, 950 de milioane pentru țările cu venituri mici și jos-mijlocii, iar 100 de milioane pentru ajutoare umanitare și focare scăpate de sub control.

Deocamdată, 75 de țări cu venituri mari și-au exprimat interesul pentru a finanța această formulă de cooperare, iar alte 90 de țări cu venituri mici ar urma să beneficieze de vaccin, participând de asemenea la COVAX prin donații. Desigur, țări cu populații imense, precum Rusia, China sau India, care au și ele în dezvoltare vaccinuri anti-Covid-19, nici măcar nu iau în calcul deocamdată posibilitatea cooperării.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu