Pedeapsa extremă aplicată de un tată fiicei sale de 14 ani: a spânzurat-o de mâini într-o magazie

Postat la: 10.09.2020 - 13:46

Cazul revoltător s-a petrecut în municipiul Sfântu Gheorghe, tatăl fiind trimis în judecată pentru lipsire de libertate în mod ilegal şi violenţă în familie. Episodul de o violenţă extremă s-a petrecut la scurt timp după ce părinţii s-au întors de la muncă din Austria.

Agresorul, un bărbat de 44 de ani, şi-a acuzat fiica că în perioada cât a fost plecat în străinătate, copila nu s-a ocupat corespunzător de cei cinci fraţi ai săi fraţii săi. Bărbatul a lovit-o cu un băţ peste corp, iar la un moment dat a scos-o cu forţa din casă, ţinând-o de mână şi a dus-o într-o magazie situată în apropiere.

„Inculpatul a luat o sfoară din rafie şi i-a cerut persoane i vătămate să ţină mâinile încrucişate în faţă pentru a o lega, iar de frică, persoana vătămată a întins mâinile cum i-a solicitat inculpatul. Inculpatul a legat-o cu acea sfoară de mâini în zona încheieturilor, trecând celălalt capăt al sforii peste o grindă din lemn de la acoperiş, după care a tras de celălalt capăt al sforii, persoana vătămată rămânând atârnată de acea sfoară", se menţionează în rechizitoriul procurorilor.

Deşi îngrozită, fata a reuşit să se salveze după un timp. Ea a observat la un moment dat un scăunel care se afla în apropiere, a urcat pe acesta şi a ajuns cu mâinile mai sus, la grindă şi a reuşit să desfacă sfoară cu care fusese legată, a ieşit din magazie, şi profitând de faptul că locuinţa sa şi cea a unui vecin nu erau delimitate prin gard, a ieşit pe poarta acestui vecin în stradă.

Fata s-a deplasat la domiciliul bunicii sale, căreia i-a povestit că a fost agresată de tatăl său şi a rămas peste noapte la bunici. A doua zi dimineaţă, bătrâna a sfătuit-o să meargă la un centru al Protecţiei Copiulului pentru a cere ajutor, lucru pe care fata l-a şi făcut. Reprezentanţii Centrului de Primire în Regim de Urgenţă din Sfântul Gheorghe au sesizat de îndată Poliţia, anunţând că o fată de 14 ani „ s-a prezentat într-o stare emoţională şocantă" la sediul instituţiei şi a solicitat sprijin, declarând că a fost agresată de tată. Copila prezenta echimoze pe mâini, picioare şi la nivelul încheieturilor mâinilor, ce au necesitat 7-8 zile de îngrijiri medicale.

Intrată în tutela Protecţiei Copilului, ea a fost inclusă într-un program de consiliere, întrerupând relaţia cu familia. Concluziile evaluării psihologice au arătat că „minora a fost spusă de la o vârstă fragedă unor responsabilităţi care i-au întrecut cu mult capacităţile şi resursele ei fizice şi psihice, fiind obligată să-şi îngrijească fraţii mai mici, psihologul reţinând că la nivel emoţional este prezentă frică, furie şi ostilitate faţă de agresor".

În timpul procesului, în timp ce se afla internată în centrul de protecţie, familia a făcut presiuni uriaşe asupra fetei pentru a-şi retrage plângerea, în contextul în care tatăl a negat acuzaţiile. Înainte de pronunţarea sentinţei, adolescenta a anunţat instanţa că doreşte să se împace cu tatăl ei şi îşi retrage plângerea pentru violenţă în familie. Ea a încercat chiar să îi ia apărarea tatălui, susţinând că nu el a agresat-o, ci un prieten, care i-ar fi dat cu un par peste mâini.

Instanţa nu şi-a însuşit noua versiune a adolescentei, care era contrazisă de probele de la dosar: leziunile de la încheieturile mâinilor erau produse prin frecare, nu prin lovire, declaraţiile martorilor, ale bunicii. În plus, minora nu a putut să indice numele persoane amicului care ar fi agresat-o.
Cum în cazul infracţiunii de lipsire de libertate, nu poate interveni împăcarea părţilor, Judecătoria Sfântu Gheorghe a dispus condamnarea tatălui la 3 ani de închisoare cu suspendare, stabilindu-i, totodată, un teremen de supraveghere de 4 ani.

Sentinţa i-a nemulţumit pe procurori care au contestat-o. De altfel, procurorii au fost cei care au exercitat acţiunea civilă pentru vătămată, solicitând instanţei să-l oblige pe agresor să achite fiicei 5.000 de lei daune morale. Instanţa a admis cererea. Curtea de Apel Târgu Mureş urmează să pronunţe sentinţa definitivă în acest caz, după judecarea apelului.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu