Orban, despre decizia PSD de a contesta la CCR două legi pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea: Ei au premediat această ticăloșie și vin acuma să ne dea lecții

Postat la: 12.12.2019 - 15:15

Premierul Ludovic Orban a avut o reacție dură după ce PSD a anunțat că va contesta la Curtea Constituțională două dintre legile pe care Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament. Orban a acuzat că PSD "a fost cel care a premeditat acestă ticăloșie din justiție", iar acum vine să dea lecții.

El a susținut că, prin sesizarea Curții privind ordonanța de urgență 51 pe a cărei abrogare și-a asumat răspunderea Guvernul, PSD nu face altceva decât să continue jocul „baronilor roșii" și al firmelor de transport. Guvernul și-a asumat răspunderea pe legea privind transportul intrajudeţean, astfel încât transportul pentru naveta şcolară să poată fi din nou decontat de stat.

"Prin asta PSD-ul arată că a rămas prizonier intereselor obscure ale baronilor roșii, care sunt inițiatorii ordonanței de urgență 51, care a lăsat copiii, elevii, fără posibilitatea de a se duce la școală cu un transport în care să li se suporte facilitățile la care au dreptul. De asemenea, prin ordonanță 51, nășită de aceeași baroni roșii, practic s-a pactizat cu transportatorii care sunt obișnuiți să efectueze curse fără să se adapteze la condițiile și rigorile care sunt solicitate de regulamentul european și care n-ar putea să rămână în transportul de persoane dacă s-ar organiza licitații de către consiliile județene și de către autoritățile locale. Îi aștept cu interes să atace la Curtea Constituțională, să văd cum justifică faptul că mențin, în trasee, companii care nu mai îndeplinesc de mult condițiile tehnice și de siguranță. Companii care refuză să ia copii, îi lasă în drum fără să îi ia sau care dacă îi acceptă, îi cobora dacă nu plătesc contravaloarea biletului", a acuzat Ludovic Orban.

El susține că sesizarea CCR este o formă de a întârzia intrarea în vigoare a proiectului de lege pe care și-a asumat răspunderea Guvernului. Orban a criticat dur și atacarea la CCR a legii privind stagiul de pregătire la Institutul Național al Magistraturii.

"Eu în locul pesediștilor aș tăcea cel puțin 5 ani pe orice temă legată de justiție. (...) Ei sunt majoritatea care a adoptat aceste legi care ar fi aruncat în aer justiția. (...) Ei au premediat această ticăloșie și vin acuma să ne dea lecții. Nu primesc lecții de la PSD pe niciun subiect, nici pe buget, nici pe altceva", a mai afirmat Ludovic Orban.

El a mai spus că Guvernul încearcă să evite pe cât posibil adoptarea de ordonanțe de urgență și că este posibil să mai folosească procedura angajării răspunderii, care ar fi mult mai democratică decât emiterea de ordonanțe de urgență.

Orban a enumerat "avantajele nete" ale procedurii răspunderii:

Parlamentarii pot să formuleze amendamente
Se poate accesa controlul de constituționalitate prealabil pe legea pe care Guvernul își angajează răspunderea
Dă posibilitatea unui grup parlamentar sau mai multor grupuri ca, în cazul în care nu sunt de acord cu actul normativ, să depună moțiune de cenzură.

 

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu