Oficial maghiar: "Iohannis a ajuns președinte și cu votul ungurilor. Să ştie că saşii au fost invitaţi în Transilvania de regii maghiari"

Postat la: 19.09.2020 13:55

Secretarul de Stat de la Budapesta Árpád János Potápi a declarat vineri pentru Krónika, cotidian de limbă maghiară care apare în România, că președintele Klaus Iohannis nu a întors maghiarilor din Transilvania sprijinul pe care aceștia i l-au oferit la alegerile prezidențiale. Potápi a făcut și o paralelă istorică, subliniind că și la 1848 saşii din Transilvania "s-au aliat cu duşmanii maghiarilor".

Secretarul de stat ungar responsabil pentru politici naţionale, Árpád János Potápi, l-a criticat vineri pe președintele Klaus Iohannis pentru afirmațiile acestuia potrivit cărora PSD se luptă în birourile din Parlament să dea Ardealul ungurilor. "Iohannis a ajuns preşedintele României şi cu ajutorul voturilor maghiarilor din Transilvania, însă nu a întors sprijinul primit", a spus Potápi pentru Kronika. "Klaus Iohannis ar trebui să ştie că saşii au fost invitaţi în Transilvania de către regii maghiari, la începutul anilor 1200, iar Pământului Crăiesc i s-au asigurat privilegii şi autonomie de care locuitorii lui s-au bucurat în timpul stăpânirii maghiare", a mai adăugat secretarul de stat.

El a spus că, în ciuda acestui fapt, în timpul luptelor din cadrul Revoluţiei Maghiare de la 1848, saşii din Transilvania "s-au aliat cu duşmanii maghiarilor", iar la 1 decembrie 1918 au aprobat alipirea Transilvaniei la România. "Eu nu m-am aşteptat la ceva mai bun nici de la Klaus Iohannis" - a spus Potápi. Árpád János Potápi a calificat relaţia dintre Ungaria şi România ca fiind una „corectă şi politicoasă", afirmând că mai există multe aspecte controversate, care nu au putut fi rezolvate încă, dar cel mai pozitiv lucru este că guvernul de la Budapesta poate desfăşura activităţile prin care ajută comunitatea maghiară.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu