O fată violată de tatăl vitreg, lăsată de polițiști să rămână în casă cu agresorul

Postat la: 20.08.2019 - 17:29

O minoră din Vaslui a sunat la 112 pe 17 august pentru a anunța că a fost violată de tatăl vitreg. Reacția autorităților a fost stupefiantă. Polițiștii au lăsat-o pe adolescenta de 15 ani să locuiască în continuare în casă cu agresorul, acum cercetat în libertate. Abia marți s-au pus lucrurile în mișcare, iar Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a luat primele măsuri.

O fată de 15 ani a sunat la 112 pentru a anunţa că a fost violată de tatăl vitreg, însă reacţia autorităţilor a fost una uluitoare: victima a fost lăsată să locuiească sub acelaşi acoperiş cu agresorul cercetat în libertate. Ce s-a întâmplat? Minora a sunat la 112 pe 17 august, la câteva zile după ce fusese abuzată. Fata a ajuns la spital însoţită de mama sa. Acolo, medicul care a consultat-o, aflând că minora a fost abuzată sexual, a anunţat şi el Poliţia. Deşi era vorba de o victimă minoră, nicio autoritate nu s-a grăbit să facă demersuri în privinţa protejării acesteia, iar procedurile standard au fost total ignorate. Ba mai mult, copila a fost nevoită să locuiască în aceeaşi casă cu agresorul. Pentru că astfel a decis mama, iar poliţiştii nu s-au împotrivit.

Audierea nu s-a realizat în prezenţa unui psiholog, aşa cum prevăd procedurile legale, şi nici nu au fost sesizaţi reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vaslui. Fiind zi de sâmbătă, nici reprezentanţii spitalului bârlădean nu sesizat DGASPC sau serviciul social al Primăriei comunei Griviţa, demers obligatoriu în astfel de cazuri. Abia marți s-au pus lucrurile în mișcare. Ionuț Dănilă, asistent social DGASPC Vaslui, a precizat că instituția sa a flat de cazul de la Grivița mai întâi luni, în urma unei sesizări de la un jurnalist, apoi marți, printr-o adresă oficială.

Ar urma ca de acum, fata să intre într-un program de reabilitare și consiliere. Oficialul DGASPC a precizat că tatăl vitreg al fetei nu s-ar afla în casa în care se află și fiica sa, victima. "Agresorul, din informațiile pe care le avem, a fost audiat și nu se află în mediul familial din care provine copilul. (...) Putem fi siguri de asta atâta vreme cât fetița va intra în contact aproape zilnic cu asistenții noștri. Ancheta bănuiesc că va conduce la o măsură legală vizavi de agresor", a spus Dănilă. Oficialul DGASPC a confirmat că ancheta Poliției în cazul violului unei minore presupunea prezența unui specialist și a unui reprezentant legal, dar nu a putut preciza dacă regulile au fost respectate. "Nu vă pot spune cine a fost prezent", a spus Dănilă.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu