Mişcare de forţă pentru numirea noului ambasador SUA în România

Postat la: 16.11.2019 - 19:12

Majoritatea republica din Senatul Statelor Unite ale Americii s-a săturat să aştepte şi urgentează procedurile pentru numirea noului ambasador în România, Adrian Zuckerman, nominalizat încă din luna ianuarie de preşedintele Donald Trump.

Pe 25 septembrie, Adrian Zuckerman a primit avizul Comisiei de specialitate a Senatului american pentru a deveni noul ambasador al SUA la București. De atunci, acesta aşteaptă votul din plenul Senatului. În şedinţa de joi, 14 noiembrie, a Senatului SUA, liderul majorităţii, Mitch McConnell, a demarat o procedură intitulată "cloture motion", menită să pună punct rapid dezbaterilor şi să supună la vot nominalizarea.

Procedura limitează dezbaterea oricărui proiect de lege sau moțiune în fața Senatului, instituind o fereastră de 30 de ore înainte de a avea loc un vot final și eliminând capacitatea de a se opune a senatorilor sau de a întârzia un vot. "Cloture motion" este practic o manevră pentru a forţa un vot, o ciudăţenie procedurală a Senatului SUA, care permite unui lider majoritar să „forţeze o mişcare împotriva unei minorităţi recalcitrante", după cum explică Pew Research Center. Procedura a fost folosită şi la numirea lui Brett Kavanaugh la Curtea Supremă a SUA.

Astfel, potrivit procedurii, votul pentru numirea lui Adrian Zuckerman ca ambasador al SUA în România ar urma să aibă loc luni, 18 noiembrie. Adrian Zuckerman a fost admis în baroul din New York în anul 1984, în prezent fiind partener al firmei internaționale de avocatură Seyfarth Shaw LLP. Anterior, acesta a deținut funcția de judecător în cadrul Real Estate Board. Zuckerman a emigrat din România în Statele Unite la vârsta de zece ani, fiind fluent în limba română. El îl va înlocui pe actualul ambasador, Hans Klemm, dacă trece de votul Senatului.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu