Ministrul Culturii va modifica Legea privind dreptul de autor: "Nu putem accepta un monopol care este în dezavantajul artiştilor"

Postat la: 25.11.2020 - 14:32

Ministerul Culturii a anunţat că are în vedere modificarea Legii 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, după ce operatori culturali şi artişti plastici au făcut sesizări legat de metodologia de taxare a operelor expuse public, propusă de organismul de gestiune colectivă VISARTA.

Ministerul Culturii a transmis, într-un comunicat de miercuri, că va forma un grup de lucru pentru modificarea şi completarea Legii 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe. Cadrul actual legal limitează posibilităţile pe care atât Ministerul Culturii, cât şi Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (O.R.D.A.), organ de specialitate în subordinea Guvernului, le au pentru elaborarea metodologiei organismelor de gestiune colectivă, privind domeniile de activitate reglementate prin Legea 8/1996.

Instituţia a explicat: „Ministerul Culturii nu are niciun fel de atribuţii cu privire la decizia de constituire a comisiei de negociere şi a metodologiei privitoare la organismele de gestiune; O.R.D.A., conform Art. 163 din Legea 8/1996, are obligaţia ca, în termen de 15 zile de la primirea cererii de iniţiere a procedurilor de negociere de către organismele de gestiune colectivă, utilizatorii sau structurile asociative ale utilizatorilor prevăzuţi la Art. 163, Alin. (3) lit. b) şi c), să elaboreze ordinul de constituire a comisiei de negociere; O.R.D.A nu este parte în negocieri şi nu poate interveni în negocierea dintre organismele de gestiune colectivă şi utilizatori".

Îmbunătăţirea sistemului de gestiune a drepturilor de autor şi a drepturilor conexe şi prevenirea unor abuzuri se poate realiza doar prin modificarea Legii 8/1996. „În spiritul transparenţei pe care am promovat-o încă de la preluarea acestui mandat, săptămâna viitoare voi anunţa componenţa grupului de lucru privind modificarea şi completarea Legii 8/1996. Va fi o muncă în echipă cu specialişti din toate sectoarele culturale pentru a veni cu cele mai bune soluţii, durabile, astfel încât, drepturile tuturor artiştilor să fie apărate fără a lăsa loc interpretărilor sau portiţelor către abuzuri. Nu putem accepta acţiuni de tip monopol care sunt în dezavantajul artiştilor", a declarat Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii.

 

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu