Medicul Țincu: "Forma de manifestare a Covid-19 care arată cât de parșiv este Sars-Cov-2"

Postat la: 27.10.2020 - 08:11

Pacienții bolnavi de Covid-19 se pot confrunta cu o formă a bolii care denotă „parșivitatea" acestui virus. Medicul Radu Țincu a explicat că unii pacienți au o saturație extrem de mică de oxigen, dar nu au simptomatologie, iar la scurt timp ajung să fie intubați la secțiile de terapie intensivă.

Această formă de manifestare a bolii se numește „happy hypoxia": „Nu-ți creează niciun fel de simptom decât în momentul în care ajungi să fii intubat. Este un prag foarte labil între momentul în care ai această saturație - pe care o suporți foarte bine - și momentul în care ajungi să fii intubat", a declarat Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca din Capitală. Medicul spune că există pacienți care au o saturație de oxigen de 65%, în condițiile în care aceasta nu trebuie să scadă sub 93, dar nu au o simptomatlogie profundă, starea lor agravându-se brusc.

„În momentul în care îi monitorizăm, vedem că au un deficit în saturația oxigenului, o scădere a acestei saturații. Vin cu saturații de 65-70 la sută, fără să aibă neapărat o simptomatologie alarmantă. În mod normal, la un pacient care are o saturație atât de mică, ne așteptăm să resimtă mult mai acut lipsa de oxigen decât o face în realitate. Este ceea ce se numește „silent hypoxia" (hipoxia tăcută) și „happy hypoxia" (hipoxia, lipsa de aer fericită). Este o hipoxie care nu-ți creează niciun fel de simptom decât în momentul în care ajungi să fii intubat. Este un prag foarte labil între momentul în care ai această saturație - pe care o suporți foarte bine - și momentul în care ajungi să fii intubat. Suntem surprinși, vă spuneam, că acești pacienți au o simptomatologie foarte redusă comparativ cu starea lor, pe de o parte, iar pe de altă parte, imaginile tomografice sunt catastrofale, este o afectare pulmonară bilaterală, cu afectări de peste 50-60-70 la sută din ambele câmpuri pulmonare", a explicat medicul Radu Țincu .

Această formă de manifestare a bolii, în care bolnavul nu simte saturația scăzută de oxigen, având cel mult stări de apatie sau de obiseală, denotă cât de periculos și de „parșiv" este coronavirusul. „Dacă am compara altă infecție pulmonară care ar determina același grad de desaturare, pacientul ar fi mult mai simptomatic. Aici este partea interesantă pe care SARS-CoV-2 o determină: pacientul are afectare pulmonară de peste 7o la sută, bilaterală, dar nu resimte acest lucru decât atunci când se produce căderea bruscă ce duce la intubare și ventilare mecanică a acestor pacienți", a arătat Radu Țincu.

Unii dintre pacienții care au happy hypoxia rămân dependenți de oxigen ventilat chiar și după ce organismul scapă de coronavirus. „Am mai văzut pacienți cu asemenea complicații pulmonare severe, însă aici ce te frapează este discrepanța dintre cum se prezintă pacientul la spital și care este imaginea radiologică. În mod normal, un astfel de pacient ar fi trebuit să fie mult mai grav, să resimtă într-un mod mult mai acut această afectare pulmonară", a declarat medicul.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu