Medicii de familie vor primi câte 105 lei pentru monitorizarea fiecărui pacient cu coronavirus.

Postat la: 23.10.2020 - 11:42

Guvernul a adoptat joi un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede că pacienţii asimptomatici sau cu forme uşoare de COVID-19 vor fi moniorizați de către medicii de familie, a anunțat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă. Potrivit acestuia, este o modalitate de a se reduce presiunea pe sistemul sanitar de urgenţă.

Pentru aceste servicii, medicii de familie vor primi 105 lei pentru fiecare pacient. De asemenea, medicii de familie vor putea elibera biletele necesare pentru concediile medicale. "Practic, pacienţii infectaţi cu coronavirus, pacienţii asimptomatici vor fi monitorizaţi şi asistaţi medical de către medicii de familie, iar, în această privinţă, medicii de familie vor avea posibilitatea, potrivit acestei ordonanţe de urgenţă, să deconteze aceste prestaţii medicale în sumă de 105 lei pe caz din bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate", a spus Ionel Dancă.

Actul normativ mai prevede că medicii de familie vor putea elibera actele necesare pacienţilor pentru concediile medicale. În acest fel pacienţii nu vor mai fi nevoiţi să meargă la spitale pentru a face acele servicii medicale de radiografie şi pentru a primi certificatele medicale care să ateste infectarea lor cu coronavirus şi perioada de izolare care le-a fost indicată. Guvernul face un apel către toţi medicii de familie să fie alături de toţi colegii din sistemul medical în acest efort comun de limitare a infecţiilor cu coronavirus şi să ajute în special în ceea ce priveşte această zonă a pacienţilor asimptomatici cu forme uşoare, a mai afirmat Dancă.

Guvernul a mai aprobat și suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii cu 570 milioane de lei. Din această suplimentare se asigură fondurile necesare pentru derularea activităţilor prioritare în cadrul programelor naţionale de sănătate, precum asigurarea testării de laborator prin metoda PCR a persoanelor suspecte de infectare cu virusul SARS-CoV-2, realizarea activităţilor de limitare a răspândirii infecţiei cu SARS-CoV-2 la nivelul direcţiilor de sănătate publică, continuarea vaccinării antigripale a persoanelor din grupele aflate la risc de a contracta gripa şi realizarea activităţilor în necesare pentru asigurarea colectării şi testării sângelui şi produselor sanguine, precum şi altor activităţi din cadrul programelor naţionale de sănătate, precum activităţile de transplant de organe, ţesuturi sau celule de origine umană. De asemenea, 65 de milioane de lei vor fi utilizaţi de Ministerul Sănătăţii pentru achiziţia medicamentului Remdesivir.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu