Medicii de familie spun că reintroducerea cardului de sănătate este periculoasă

Postat la: 28.09.2020 14:29

Societatea Naţionala de Medicina Familiei (SNMF) atrage atenţia că manipularea cardului cu cip reprezintă un risc semnificativ atât pentru pacienţi cât şi pentru personalul medical şi că folosirea acestuia nu aduce beneficii în condiţiile unui sistem informatic nefuncţional. Mai mult, se reiau blocajele din sistem şi apar cozile la uşa cabinetelor.

Măsura vine în contextul unei nemulţumiri justificate a medicilor de familie faţă de modul în care a fost tratat sistemul medical primar în perioada pandemiei, sistem despre care s-a afirmat că are doar rolul de a elibera adeverinţe.

„Medicii de familie nu au primit de la statul român nici materiale, nici sprijin sau logistică pentru stabilirea circuitelor, nici informaţii actualizate pentru organizarea asistenţei medicale primare. Acum se impune reintroducerea cardului şi aceast lucru presupune din nou modificarea circuitelor, solicită interacţiune prelungită şi inutilă cu pacienţi care pot fi infectaţi cu virusul SARS-CoV2, aglomerarea pacienţilor la uşile cabinetelor şi foarte mulţi timpi pierduţi pentru birocraţia digitală într-un sistem care, nu este un secret, are mari carente de funcţionare.

De-a lungul pandemiei, medicii de famlie au acceptat să facă gesturi medicale riscante, să îşi asume îngrijirea pacienţilor şi să se adapteze profesional noilor rigori. SNMF atrage însă atenţia că împovărarea inutilă a practicii lor cu acte şi proceduri nemedicale va accentua starea de nemulţumire şi iritare a tuturor, în primul rând a populaţiei", arată comunicatul.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu