Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ce tradiţii sunt pentru spor şi sănătate în această zi de sărbătoare

Postat la: 21.11.2020 08:23

Pe data de 21 noiembrie se sărbătoreşte Intrarea Maicii Domnului în Biserică, prima sărbătoare din Postul Crăciunului. Sunt numeroase tradiţii care se pot ţine pentru a atrage sporul şi sănătatea. În această zi este dezlegare la peşte.

Împotriva farmecelor şi a pagubei, în ziua sărbătorii se ung uşile şi ferestrele cu usturoi, pentru a învinge spiritele rele care sunt foarte active în această zi. În mediul rural, fetele necăsătorile, care vor să-şi afle ursitul, merg la fântâna din sat cu o lumânare albă. La cântatul cocoşului, fiecare fată aprinde lumânarea aşezată pe marginea fântânii şi priveşte în fântână. Pe luciul apei, fata care împlineşte ritualul are şansa să vadă chipul ursitului ei.

Sărbătoarea Intrării Maicii Domnului În Biserică este cinstită de credincioşi prin evlavie şi prin ofrande. Bucate de post, preparate de peşte şi lumânări sunt duse la biserică şi sfinţite; apoi, aceste ofrande sunt împărţite copiilor şi săracilor din comunitatea respectivă. Gospodarii care împlinesc an de an tradiţiile specifice sărbătoarii spun că praznicul de Vovidenie le aduce spor în hambare şi belşug în gospodărie.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu