Începe sezonul tornadelor în România. Care sunt zonele în care se produc fenomenele extreme şi cum se pot proteja oamenii

Postat la: 24.05.2020 - 14:31

Aproape 200 de tornade au avut loc în România în ultimii 400 de ani. Aproape o sută, cele mai multe, au avut loc după anul 2006, aproape o sută. Specialiştii români lucrează de ani buni la o bază de date despre tornade, pentru a înţelege mai bine riscul asociat acestor fenomene meteorologice.

Sezonul tornadelor din ţara noastră se înregistrează în lunile mai-iulie, iar din datele colectate de specialiști rezultă că cele mai multe tornade se produc în luna mai. Sunt însă și ani, precum 2020, în care sezonul tornadelor începe mai târziu, în condițiile în care nu a fost încă raportat niciun astfel de fenomen pe teritoriul țării. Bogdan Antonescu, expert fenomene meteo extreme, a explicat faptul că în zonele de sud-est al României au loc cele mai multe raportări de tornade deoarece este o zonă apropiată de mare.

„Zona de sud-est a României are cele mai multe raportări de tornade. E o zonă apropiată de mare și acolo apar frecvent condițiile meteorologice care favorizează tornadele. Ialomița, Călărași și Constanșa sunt județele cu cea mai mare fecvență a tornadelor", a spus Antonescu. El a explicat cauza pentru care au fost raportate mai multe tornade în ultimii ani.

„De la al Doilea Război Mondial și până la Revoluție tornadele nu au fost considerate ca fiind un fenomen sever în România și au fost, practic, ignorate. Chiar dacă ele s-au produs, au fost raportate ca o vijelie sau ca un vânt sever. După 1989, în special după 2006, a crescut interesul publicului față de tornade, nu doar în România, ci și în Europa. Nu avem date suficiente să spunem dacă a crescut sau nu intensitatea acestor fenomene. Există câteva indicii care ne spun că a crescut frecvența de apariție", a spus Antonescu.

De asemenea, specialistul a explicat și ce trebuie să facă oamenii în momentul în care în apropiere de ei are loc un astfel de fenomen. „Cel mai bun mod de a te proteja e să nu se întâmple ce s-a întâmplat anul trecut, de exemplu, autobuze care merg spre tornadă, oameni care se opresc să filmeze sau să facă fotografii. Cel mai bine e să ne apărăm. În loc să obținem un filmuleț spectaculos sau o fotografie - care, e adevărat, ne ajută pe noi, specialiștii - dar ar trebui să fie siguranța publicului pe primul loc.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu