Explozia de infectări cu coronavirus pune vacanţele în pericol

Postat la: 01.07.2020 - 09:10

Explozia de infectări cu noul coronavirus din ultima perioadă, ce a continuat ieri cu o altă zi cu aproape 400 de noi cazuri, ameninţă vacanţele mult aşteptate din perioada de vară. Românii riscă să nu mai poată călători în ţările europene, iar zonele turistice de la noi ar putea fi închise de autorităţi pentru că nu sunt respectate măsurile impuse pentru împiedicarea răspândirii coronavirusului.

Numărul mare de îmbolnăviri cu noul coronavirus înregistrat în ultimele două săptămâni în ţara noastră ar putea pune în pericol inclusiv vacanţele de vară, mult aşteptate după aproape patru luni de restricţii. Astfel, dacă acest trend negativ se menţine în perioada următoare, românii riscă să nu-şi mai poată petrece concediile în ţările din Europa, unde ar putea fi obligaţi să stea în carantină, iar zonele turistice din ţară, chiar dacă nu vor fi supuse unor noi restricţii, vor deveni nu doar supraaglomerate, dar vor prezenta şi un risc crescut de îmbolnăvire.

De altfel, numărul ridicat de cazuri noi raportate în ultima perioadă a pus România pe lista galbenă a ţărilor europene, considerate nesigure, alături de Marea Britanie, Suedia, Portugalia, Bulgaria şi Polonia, ceea ce ar putea duce la viitoare restricţii de circulaţie din partea statelor europene. România, care are o rată de infectare la 100.000 de locuitori de 21,3, mult peste media europeană de 13,8, ar putea fi inclusă în categoria ţărilor pentru care carantinarea/izolarea devine obligatorie. Până acum doar patru ţări, Malta, Slovacia, Danemarca şi Estonia, au impus restricţii cetăţenilor români ce vin din ţară. În acest context, un procent şi mai mare dintre români ar putea fi nevoiţi să-şi facă vacanţele în ţară, ceea ce nu ar face decât să crească riscurile de îmbolnăvire în contextul supraaglomerării zonelor turistice şi a celor mai puţin turistice.

Nerespectarea regulilor de sănătate de către un procent ridicat din populaţie, dar şi a unui număr important de agenţi economici din industria turismului pune în pericol întreg sectorul, şi în consecinţă vacanţele şi concediile mult aşteptate. Experţii din domeniu susţin că autorităţile au cel puţin datoria de a înăspri controalele asupra agenţilor comerciali, ca aceştia să nu încerce să-şi acopere pierderile pe spinarea sănătăţii publice, în contextul în care aceştia par incapabili să se autoorganizeze singuri.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu