​Dosarul 10 august. DIICOT redeschide ancheta în cazul șefilor Jandarmeriei. Soluția de clasare, infirmată

Postat la: 04.08.2020 - 18:13

Șefa DIICOT, Giorgiana Hosu, a anunțat, marți, că a dispus infirmarea soluției de clasare a unora dintre acuzațiile împotriva șefilor Jandarmeriei din dosarul 10 august. Astfel, Laurențiu Cazan, Chirică Mihai și Sebastian Cucoș vor fi din nou urmăriți penal.

Giorgiana Hosu a revenit asupra deciziei de clasare parțială a dosarului 10 august, luată de procurorii DIICOT pe 15 iulie. Astfel, s-a decis infirmarea soluției de clasare sub aspectul săvârșirii de către Laurențiu Cazan, Chirică Mihai și Sebastian Cucoș a infracțiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă, potrivit unui comunicat DIICOT.

DIICOT a mai transmis că se menține soluția de clasare dispusă în cauză cu privire la celelalte fapte. „Ordonanța a fost înaintată judecătorului de cameră preliminară din cadrul Curții de Apel București în vederea confirmării, potrivit disp. art. 335 alin. 4 C.P.P., urmând ca după rămânerea definitivă, dosarul să fie declinat către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Secția Parchetelor Militare", mai precizează DIICOT.

Decizia de clasare parțială a dosarului 10 august a fost aspru criticată de societatea civilă. 25 de grupuri civice au avut o întâlnire cu procurorul general al României, Gabriela Scutea, și au cerut redeschiderea anchetei privind incidentele de la protestul din Piața Victoriei și preluarea dosarului de către Parchetul General.

Și Klaus Iohannis și-a exprimat punctul de vedere în această instanță, afirmând recent că, deși în calitate de președinte nu se poate amesteca în mersul justiției, personal el dorește să se găsească „o clarificare mai profundă în această speță". Pe 10 august 2018, masive demonstrații antiguvernamentale s-au transformat în violențe fără precedent. Zeci de răniți au apărut atât în tabăra manifestanților, cât și în cea a forțelor de ordine.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu