Directorul Organizației Mondiale a Sănătății a declarat că epidemia de coronavirus are „potențial pandemic"

Postat la: 25.02.2020 - 09:49

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat luni că există posibilitatea declanșării unei pandemii de coronavirus, dar că, în acest moment, nu este îndeplinit criteriul răspândirii necontrolate a virusului la nivel global, transmite CNN.

„Decizia noastă privind folosirea cuvântului pandemie pentru a descrie o epidemie se bazează pe o evaluare continuă a zonelor geografice afectate de virus, de severitatea afecțiunii pe care o produce și impactul pe care îl are asupra societății în ansamblul său", a declarat directorul Organizației Mondiale a Sănătății. „Trebuie să ne concentrăm pe izolarea epidemiei, făcând tot posibilul pentru a ne pregăti de o eventuală pandemie", a mai spus acesta în timpul unei conferințe de presă la Geneva.

Directorul OMS a spus că folosirea cuvântului „pandemie" ar putea induce panică inutil la nivel mondial. „Această creștere bruscă a cazurilor este cu singuranță îngrijorătoare. Dar am tot vorbit despre necesitatea de a ne baza pe lucruri concrete, iar foloirea acestui cuvânt nu ar face decât să producă panică.", a spus acesta.

„Cum descriem situația din prezent? Ceea ce vedem sunt epidemii în diferite părți ale lumii, care afectează țări în moduri diferite și care necesită răspunsuri specifice. Are coronavirusul potențial pandemic? Absolut, are. Suntem acolo? Din evaluările noastre, nu încă", a adăugat Ghebreyesus. OMS a declarat în luna ianuarie că epidemia de coronavirus este o urgență de sănătate publică la nivel mondial. Până în prezent, peste 79.000 de persoane au fost infectate cu coronavirus, iar peste 2.600 de persoane au murit, majoritatea în China.

Epidemia este atunci când o boală afectează un număr nefiresc de mare de oameni într-o regiune anume. Pe de altă parte, o pandemie este atunci când o epidemie se răspândește dincolo de granițele unui stat sau ale unui continent. Pe site-ul OMS scrie că discutăm de pandemie atunci când o maladie se propagă la nivel mondial. „Impactul sau gravitate tind să fie mai ridicate în cazul unei pandemii, în parte cauzată de proporția mai importantă a populației fără nicio imunitate preexistentă împotriva virusului."

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu