Digi 24: Pericol crescut de răspândire a coronavirusului ca urmare a dezastrului ecologic de la groapa de gunoi ilegală de la Ulmeni

Postat la: 23.10.2020 - 13:32

Populația din Ulmeni și Oltenița Călărași este expusă la o contaminare amplificată cu virusul SARS-CoV 2, așa cum rezultă din studiile de sănătate publică întocmite de societăți specializate in evaluarea impactului asupra sănătăţii, care au investigat factorii de mediu din zona Ulmeni Călărași.

În reportajul difuzat de DIGI24 în data de 22.10.2020 la ora 18:20 în cadrul emisiunii Știrile Zilei, se arată dezastrul la care este supusă o comunitate locală din Ulmeni și Oltenița fără ca autoritățile să intervină iar pericolul contaminării și distrugerii mediului se răspândește cu viteză pe zeci de kilometri.
Filmările rulate la postul de televiziune au scos în evidență o suprafață enormă de peste 100 de ha, echivalentul la 1.000.000 de mp, plină de gropi primitive și munți de gunoaie toxice amestecate cu nămoluri de epurare, din care vântul zboară pungi și hârtii în toate părțile, zemuri pestilențiale se infiltrează în pânza freatică de dedesubt, deșeurile se tasează sub greutatea proprie, fermentează, produc gaz metan și contaminează totul în jur pe o rază de zeci de kilometri distanță.

Groapa de la Ulmeni Călărași devenită într-un an cea mai mare groapă ilegală din Europa a ajuns deja un ecosistem în sine, cu faună patrupedă, cu o mutație de șobolani giganți, cu specii de gândaci îngrășați în zeama de la gunoaie, mari cât pumnul și înmulțindu-se cu miliardele, cu câini sălbăticiți care atacă gospodariile și ucid orătăniile, cu stoluri uriașe de pescăruși care se rotesc pe deasupra. Toate acestea într-o zonă naturală protejată a României înscrisă pe listele ariilor protejate. Situl "Oltenița - Ulmeni" a fost declarat arie de protecție specială avifaunistică prin Hotărârea de Guvern nr. 971 din 5 octombrie 2011, pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.284/2007 privind declararea ariilor de protecție specială avifaunistică ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România.

Garda de Mediu fabrică probe și falsifică procesele verbale pentru a menține activitatea ilegală

În acest cadru dezolant au aterizat în control comisarii Gărzii Naționale de Mediu în data de 8 septembrie anul curent coordonați de șefa acestei instituții Mărioara Artemis Gătej și având ca șef al echipei de controlul pe comisarul Valentin Neagoie. Controlul a fost încheiat rapid, a fost aplicată o mică amendă iar imediat după plecarea controlului șiruri imense de tiruri au continuat și continuă și azi descărcarea gunoaielor toxice direct pe sol, așa cum au făcut-o tot timpul.
Motivul invocat de comisarul Neagoie pentru permiterea continuării crimei de mediu care distruge sănătatea populației și mediului înconjurător este unul halucinant: 1, nu am găsit locul unde se îngroapă gunoaiele și 2, mi-a fost furată agenda în timpul controlului, în care am consemnat abaterile.

Studiile de sănătate publică efectuate de societăți specializate înscrise în Registrul Naţional al evaluatorilor de studii pentru protecţia mediului şi abilitate pentru efectuarea studiilor de evaluare a impactului asupra sănătăţii care au prelevat probe de sol și apă și au investigat calitatea aerului, au confirmat contaminarea populației din cadrul comunităților locale cu mercur, care are o toxicitate extrem de mare și poate produce leziuni cerebrale, renale şi ale căilor respiratorii, cu plumb, care poate duce la îmbolnăvirea cu cancer iar o expunere de lungă durată poate avea efecte devastatoare asupra creierului, cu antimoniu, o substanță extrem de nocivă care poate cauza cancer, cupru care poate provoca ciroza, boala Wilson şi boala Alzheimer.

În ceea ce privește aerul s-au înregistrat depăşiri ale valorilor maxim admise la parametrii pentru pulberi totale în suspensie, amoniac şi hidrogen sulfurat. Pulberile totale în suspensie produc infecţii respiratorii şi boli aerogene (difteria, scarlatina, tuberculoza, pneumonia, tusea convulsiva etc.), viroze (gripa, guturai, rujeola, varicela, oreion, SARS-COV19 etc.) şi micoze pulmonare. S-au constatat de asemena depășiri la hidrogenul sulfurat, care este foarte toxic pentru oameni și poate duce la blocarea transferului de oxigen, iar în concentraţii mari poate provoca moartea.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Călărași a deschis dosar penal pentru efectuarea de cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfășurarea activităților de colectare, tratare, transport, valorificare și eliminare a deșeurilor periculoase, dupa o sesizare adresata politiei si care a fost inaintata catre procurori si care poate fi consultata AICI.

Programul Națiunilor pentru Mediu (UNEP) a subliniat în cadrul unui studiu privind impactul gestionării necorespunzătoare a deșeurilor asupra răspândirii bolii Covid-19, subliniind că trebuie acordată o atenție specială în manipularea obiectelor medicale, de uz casnic și alte obiecte periculoase într-o astfel de perioadă de pandemie. Cantități importante de deșeuri medicale au fost deja generate și eliminate în mediul natural și practicile de gestionare necorespunzătoare a deșeurilor cresc semnificativ riscurile de contaminare printre sute de milioane de oameni.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu