De necrezut! Un poliţist din New York, inculpat de spionaj în favoarea Chinei

Postat la: 22.09.2020 14:47

Un poliţist newyorkez de origine tibetană, Baimadajie Angwang, născut în China, dar care a obţinut azil politic în Statele Unite, a fost inculpat de spionaj, iar autorităţile americane îl acuză de culegere de informaţii despre comunitatea tibetană de la New York pentru Guvernul chinez.

Ofiţer de poliţie la un comisariat din Queens, bărbatul era coordonat de către membri ai Consulatului Chinei de la New York, potrivit actului acuzării, făcut public luni. În contactele sale cu comunitatea tibetană, acest bărbat în vârstă de 33 de ani ar fi cules - din 2018 în 2020 - informaţii despre activităţile comunităţii tibetane şi ar fi identificat potenţiale surse de informaţii.

Tot potrivit actului acuzării, bărbatul - care este şi ofiţer de rezervă în armata americană - ar fi permis unor membri ai consulatului să fie invitaţi la evenimente organizate de Poliţia din New York (NYPD). Autorităţile chineze i-ar fi plătit mai multe zeci de mii de dolari în schimbul serviciilor sale. Patru capete de acuzare au fost reţinute împotriva ofiţerului de poliţie - inclusiv angajarea în serviciul unei ţări străine pe teritoriul american, declaraţii false şi obstrucţionarea funcţionării unui serviciu public.

El a fost prezentat în faţa unui judecător luni şi a fost plasat în detenţie, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al procurorului federal din Brooklyn. El a fost suspendat, fără plata soldei, a anunţat un purtătorde cuvânt al NYPD. Comisarul de poliţie al New Yorkului Dermot Shea l-a acuzat pe ofiţer că a „încălcat toate jurămintele pe care le-a depus în această ţară. Unul faţă de Statele Unite, celălalt faţă de armata americană şi al treilea faţă de acest Departament de Poliţie".

Născut în China, el a obţinut azil politic în Statele Unite după ce a spus că a fost torturat de către autorităţile chineze din cauza originii sale tibetane. Însă, o anchetă a arătat că cei doi părinţi ai săi sunt membri ai Partidului Comunist Chinez (PCC, unic). „În cazul în care va fi confirmat de un tribunal", cazul „va arăta că Partidul Comunist Chinez este angajat în operaţiuni calomnioase pentru a contracara orice opoziţie, nu doar în Tibet (...), ci peste tot în lume", a reacţionat International Campaign for Tibet, o asociaţie de apărare a drepturilor tibetanilor.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu