Cum a reuşit o femeie să dejoace planul unui escroc prin metoda Accidentul: i-a expediat 3 lei, în loc de 3.000 de euro

Postat la: 04.08.2020 09:15

Două femei din judeţul Vaslui au reuşit să dejoace planurile unui escroc care încerca să le înşele prin „metoda accidentul”. Una dintre ele, după ce a realizat că este victima unei infracţiuni a intrat în jocul infractorului, păcălindu-l că-i va trimite 3.000 de euro.

Înşelăciunile prin metoda „Accidentul" continuă să facă victime printre români, în ciuda avertismentelor şi campaniilor de prevenire derulate de poliţişti. Victimele, în general persoane vârstnice, suferă un şoc emoţional atunci când li se comunică de către escroci că o persoană dragă din familie a provocat un grav accident rutier sau că a fost victimă, astfel că acţionează aşa cum le dictează prin telefon, fără a se gândi că la mijloc ar putea fi vorba de o înţelăciune.

Experţii înşelăciunilor prin metoda Accidentul sunt deţinuţii care, în ciuda restricţiilor impuse de mediul carceral, reuşesc să procure telefoane şi cartele în mod ilegal, prin intermediul cărora storc de bani persoanele naive.

Un deţinut încarcerat în Penitenciarul Giurgiu a fost condamnat de Judecătoria Vaslui la patru ani de închisoare, în regim de detenţie, fiind acuzat de săvârşirea unei infracţiuni de înşelăciune şi două tentative la înşelăciune.

Deţinutul a fost prins după ce una dintre victime, a avut mai multă prezenţă de spirit. Romulus Iordache Nicolau (31 de ani) a contactat telefonic o femeie de 57 de ani din municipiul Vaslui, prezentându-se ca fiind fiul acesteia. Cu o voce gravă, i-a spus femeii că a provocat un accident rutier, este rănit la cap şi la gât şi a vătămat şi o altă persoană pe trecerea de pietoni. A invocat că telefonul mobil i-a fost luat de către poliţie, solicitându-i vătămatei să-i dea numărul ei de telefon mobil, număr pe care persoana vătămată i l-a comunicat, pentru a o putea contacta de pe alt număr.

Ulterior, femeia a fost apelată pe numărul de telefon mobil de către presupusul fiu, în convorbire intervenind şi o altă persoană, care s-a prezentat drept avocat şi care i-a solicitat suma de 5.000 euro, pe care să o depună pe numele soţului persoanei accidentate, prin intermediul serviciului Western Union. Persoana vătămată i-a comunicat că nu deţine decât suma de 3.000 euro, însă escrocul s-a mulţumit şi cu atât, afirmând că este suficient.

Înainte de a merge pentru a depune suma respectivă, femeia de 57 de ani s-a gândit să apeleze totuşi pe numărul de telefon al fiului ei. Acesta i-a răspuns şi i-a precizat că nu a fost implicat în niciun accident rutier. Realizând că a fost victima unui escroc, femeia a decis, în urma discuţiei cu fiul, să expedieze pe numele indicat telefonic suma de 3 lei, ulterior alertând poliţiştii.

În acelaşi interval, escrocul aflat în Penitenciarul Giurgiu, a contactat telefonic o altă femeie din municipiul Vaslui, căreia i s-a prezentat drept fiul său şi i-a spus că a provocat un accident rutier, în care şi-a fracturat ambele picioare şi a vătămat şi o altă persoană pe trecerea de pietoni. Femeia nu s-a pierdut cu firea şi a început să adreseze mai multe întrebări pentru confirmarea identităţii acestuia, moment în care escrocul a închis telefonul şi a renunţat la planul de înşelare.

O altă femeie, din municipiul Bârlad a căzut în plasa escrocului, care abordând aceeaşi strategie a fiului grav rănit care a accidentat o femeie pe trecerea de pietoni, a convins victima să îi expedieze 5.000 de euro.

„Persoana vătămată s-a conformat şi a depus suma de 10.000 lei conform instrucţiunilor primite, pentru care a achitat un comision de 180 lei, aceleaşi persoane îndrumând-o să rupă documentele bancare. La aceeaşi dată, în jurul orei 17:00, persoana vătămată a luat legătura cu fiul său, de la care a aflat că nu a provocat niciun accident rutier, realizând faptul că a fost înşelată", au precizat anchetatorii.

Fiind audiat în calitate de suspect/inculpat în cursul urmăririi penale deţinutul nu a dorit să dea declaraţii, iar în faţa instanţei a recunoscut comiterea faptelor în modalitatea reţinută, solicitând aplicarea procedurii simplificate a recunoaşterii învinuirii.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu