Cozmin Gușă: "Comemorăm 30 de ani, nu e o celebrare în sensul pozitiv al termenului"

Postat la: 14.12.2019 - 11:27

Consultantul politic Cozmin Gușă este de părere că mai degrabă "comemorăm" 30 de ani de la Revoluție decât să celebrăm ceva.

"Textura a ceea s-a întâmplat în 1989 și după aceea, atât Vasile Dîncu cât și Vasile Pușcaș pot cu multă precizie să o deseneze și să o expliciteze. Nu sunt mulți oameni în România care pot face asta, avem mulți teribiliști care discută în piața publică. Noi acum comemorăm 30 de ani, nu e o celebrare în sensul pozitiv al termenului, din păcate. Și eu am studiat mult ce s-a întâmplat în ultimii 30 de ani. M-a interesat întotdeauna să înțeleg ce trăim și de ce trăim ceea ce trăim Am avut curiozitatea să mă întâlnesc cu foști șefi ai serviciilor secrete, cu mulți foști demnitari comuniști, să cercetez.

Am o singură concluzie, aici la gura sobei, într-un mediu și o perioadă ofertante din punctul de vedere al gândirii, pentru că întotdeauna în decembrie suntem tentați să facem analize retrospective. Concluzia mea este: ce se fundamentează pe minciună se năruie. Noi ne-am fundamentat toată existența post-comunistă pe multe minciuni și totul s-a năruit. Ce să faci? Când fundamentezi pe minciună, totul se năruie. Este un pattern al națiunii române de a se poziționa exact cum nu trebuie și când nu trebuie. Iubesc cel mai mult dintre filmele cu Antony Quinn nu "Zorba Grecu", ci "A 25-a oră", după cartea românului Virgil Gheorghiu. Aici personajul Iohann s-a poziționat mereu într-un mod nepotrivit, era onest și dorea să facă ceva. El descrie această inadecvare la situație și românii așa au fost. Tânguirea asta permanentă în cei 30 de ani de libertate arată această inadecvare a noastră la situații. Virgil Gheorghiu descrie perfect acest lucru, iar Antony Quinn interpretează mai mult decât perfect. Dar să nu uităm care e cauza: fundamentarea pe minciună năruie totul", a precizat Cozmin Gușă.

"Ce facem noi, jucăm tot timpul ca înfrânții când tinerii de 20-30 de ani ar vrea să lupte, dar nu au pe ce să pună piciorul? Eu sesizez că tinerii vor să lupte. Ce găsesc ei? tânguieli, minciună, chestia asta de 30 de ani atât de tristă. Pentru ei merită să ne mobilizăm din nou, să nu mai stăm în această minciună perpetuă care nu are unde să ne ducă", a mai spus consultantul politic.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu