COVID a mutat piața drogurilor pe Facebook și WhatsApp

Postat la: 23.09.2020 - 10:13

Ultimul raport al Observatorului European pentru Droguri şi Toxicomanie arată că narcomanii au cumpărat stupefiante „la vedere" de pe platformele Facebook sau WhatsApp, în prima perioadă a pandemiei, caracterizată prin restricţii de circulaţie.

Pandemia de COVID-19 a schimbat paradigmele şi în ceea ce priveşte traficul şi consumul de droguri. Asta reiese din raportul Observatorului European pentru Droguri şi Toxicomanie (EMCDDA). Una dintre concluzii e că toxicomanii nu se mai ascund atunci când vor să îşi cumpere stupefiante, iar dealerii nu mai sunt atât de greu de găsit pe internet. Până recent, „ofertele" de stupefiante puteau fi văzute numai pe DarkWeb, o parte a internetului greu accesibilă, unde „pândesc" infractorii cibernetici. EMCDDA a descoperit că aceste tranzacţii s-au mutat pe „internetul de suprafaţă", cel accesibil tuturor. Alexis Goosdeel, directorul Observatorului European pentru Droguri şi Toxicomanie, a prezentat, ieri, o selecţie a principalelor concluzii desprinse din ultima analiză efectuată de EMCDDA cu privire la situaţia drogurilor în Europa, în cadrul unei conferinţe de presă online.

„Dacă analizăm datele din darknet (...) ceea ce vedem este că, în Europa, o proporţie foarte importantă a afacerilor ilegale din DarkWeb este legată de droguri. Acesta este un prim indicativ. Ceea ce am observat este că, în prima perioadă a pandemiei, în prima fază a izolării la domiciliu - din motive evidente, deoarece oamenii din multe oraşe nu aveau voie să circule pe străzi - consumatorii au recurs la modalităţi diferite de cumpăra droguri. Oamenii au folosit internetul de suprafaţă - Facebook, alte reţele sociale, precum şi un sistem de mesaje criptat (WhatsApp) - şi într-o măsură mai mică darknet", a declarat Alexis Goosdeel, EMCDDA. Şeful Observatorului spune că una dintre priorităţile EMCDDA pe anul în curs este de a monitoriza dacă acest trend de a cumpăra droguri online se menţine pe un termen mai lung. Goosdeel a arătat că plata în numerar, direct către dealerul de droguri rămâne principala modalitate, chiar dacă tranzacţiile electronice au crescut în această perioadă.

Heroina, din ce în ce mai pură şi mai uşor de găsit În acelaşi context, directorul EMCDDA se arată îngrijorat de o creştere a disponibilităţii şi a purităţii heroinei. „Puritatea erionului este destul de mare şi, prin urmare, trebuie cu siguranţă să evaluăm şi să monitorizăm îndeaproape situaţia. Există o presiune ridicată pe piaţă. În urmă cu un an, a fost descoperită cantitatea de o tonă de heroină în portul Saint Antwerp, într-un singur container. Era pentru prima dată când a avut loc o astfel de captură. Faptul că acum heroina este transportată în Europa pe cale maritimă, în containere, în cantităţi atât de mari, ne-a atras atenţia astăzi, deoarece odată cu criza economică iminentă (n.r. - generată de pandemie), ne aşteptăm ca 1 din 5 afaceri să aibă de suferit sau să se închidă, aşa cum o arată datele din mai multe ţări europene. Vă puteţi imagina că acest lucru va acutiza pe de-o parte vulnerabilităţile în plan social şi economic, iar pe de altă parte va avea un impact puternic pe piaţa drogurilor. Ne aşteptăm la o creştere a consumului de stupefiante, inclusiv opioide. Toatre aceste detalii creează condiţiile unei «furtuni perfecte» pe care trebuie să o evităm în mod categoric".

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu