Covid-19: Rusia și-a prezentat vaccinul pentru precalificare la OMS

Postat la: 28.10.2020 - 08:25

Rusia a depus o cerere către Organizația Mondială a Sănătății pentru o înregistrare accelerată a primului său vaccin împotriva noului coronavirus, Sputnik V, potrivit AFP.

Implicat în dezvoltarea acestui vaccin, Fondul Suveran al Rusiei a declarat într-un comunicat de presă că a depus o cerere „de înregistrare accelerată și precalificare" a Sputnik V către OMS. La întrebarea AFP, OMS a declarat că trimiterile pentru „preselectare sau înregistrare în cadrul procedurilor de utilizare de urgență" sunt „confidențiale". Rusia "este una dintre primele țări din lume care a cerut OMS pre-calificarea vaccinului său împotriva noului coronavirus", spun autoritățile ruse.

"În contextul pandemiei, înregistrarea accelerată a vaccinului conform procedurii (OMS) va face vaccinul rus accesibil tuturor într-un timp mai scurt comparativ cu procedurile convenționale", se adaugă în comunicat. OMS subliniază, la rândul său, că „dacă un produs supus evaluării este considerat a respecta criteriile pentru includerea pe listă, OMS va publica rezultatele pe scară largă".

"O preselecție reușită va permite ca vaccinul Sputnik V să fie inclus pe lista medicamentelor utilizate de (...) țări pentru achizițiile în vrac de medicamente", a spus ea. Dar, în prezent, notează OMS, „nu a precalificat încă un vaccin Covid-19 sau nu a publicat o listă de utilizare de urgență". Rusia a anunțat la începutul lunii august că a dezvoltat și înregistrat „primul" vaccin împotriva Covid-19 dezvoltat de centrul de cercetare din Moscova Gamaleia la Ministerul Apărării din Rusia. În Rusia, înregistrarea de către autorități este pasul preliminar către faza finală a studiilor clinice.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu