Costache, despre liberalizarea programelor de sănătate: Pacientul îşi va alege spitalul şi medicul

Postat la: 29.01.2020 - 09:32

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a afirmat că, odată cu liberalizarea programelor de sănătate, pacientul va fi în centrul sistemului şi va avea posibilitatea de a-şi alege medicul şi spitalul în care are încredere.

„Este vorba de a înlătura orice discriminare, de a pune pacientul în centrul sistemului, de a îl lăsa pe pacient să îşi aleagă medicul şi spitalul în care are încredere. (...) În România, atât spitalele publice, cât şi cele private sunt debordate de numărul de pacienţi. Avem o populaţie care îmbătrâneşte, avem din ce în ce mai mulţi pacienţi (...). Sunt multe liste de aşteptare, există supraaglomerare în spitale. (...) Vedeţi un ciorchine de pacienţi care aşteaptă în faţa uşilor cabinetelor, a saloanelor, a sălilor de operaţie şi acest fenomen trebuie să înceteze", a spus Costache, la Digi 24.

Conform sursei citate, includerea spitalelor private în programele de sănătate a debutat în 2014 şi a dat un exemplu în care pacienţii se pot trata la stat sau la privat, fără niciun cost, respectiv programul de radioterapie.

„Din 2014, spitalele private desfăşoară programe de sănătate. Un exemplu foarte bun este programul de radioterapie, care este unul dintre puţinele programe decontate la costurile reale. Este echivalent cu felul în care sunt concepute programele la nivel european. Pacienţii nu plătesc nici la spitalul de stata, nici la cel privat, în cazul programului de radioterapie. Acest model îl vom implementa şi la restul programelor. (....) Trebuie să facem diferenţa între programele care se derulează prin Ministerul Sănătăţii şi programele care se derulează prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. La MS sunt programele de prevenţie şi sunt programele prioritare, (...) în care sunt trataţi pacienţii critici cu infarct miocardic, cu accident vascular cerebral. Prin această modificare legislativă se dă posibilitatea centrelor private care au această expertiză (...) să trateze pacienţii din aceste programe de urgenţă a MS şi nu plătesc nimic. Este exlcusă orice coplată. Mai sunt programele curative, care se desfăşoară prin CNAS", a explicat ministrul Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii are în dezbatere publică o ordonanţă prin care spitalele şi clinicile private vor putea accesa oricând fonduri bugetare cuprinse în programele de sănătate. În prezent, acestea puteau implementa programe de sănătate doar dacă era depăşită capacitatea furnizorilor publici.

„Prin proiectul de act normativ se propune ca serviciile medicale din cadrul programelor naţionale de sănătate curative, care se suportă din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate să se deruleze în mod unitar atât prin furnizori publici, cât şi prin furnizori privaţi, în mod similar cu reglementarea privind furnizorii privaţi de medicamente şi dispozitive medicale. Astfel, se asigură accesul imediat al pacienţilor la tratament in cadrul programelor naţionale de sănătate curative şi, funcţie de opţiunea acestora, prin furnizorii care sunt autorizaţi şi evaluaţi şi care au încheiat contracte de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate", se arată în expunerea de motive a proiectului de ordonanţă care modifică Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

Potrivit actului normativ, furnizorii privaţi de servicii medicale puteau implementa programe de sămătate ale statului, doar atunci când era depăşită capacitatea furnizorilor publici de a le implementa.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu