Cod galben de ninsori abundente si viscol pana marti. Vezi harta

Postat la: 13.01.2019 14:27

Administratia Nationala de Meteorologie a emis, duminica la ora 11.00, doua mesaje de avertizare: o informare meteo valabila pentru toata tara, de ninsori moderate si vant valabila pana marti, dar si o atentionare meteo COD GALBEN de ninsori abundente si viscol in zona Muntilor Apuseni si in nordul Carpatilor Orientali, care va intra in vigoare la noapte, la ora 2.00.

Alerta de ultim moment de la ANM: un COD GALBEN de ninsori si vant va intra in vigoare la noapte, la ora 2.00 si va tine pana luni la ora 14.00. Se anunta un strat consistent de zapada si viscol in 12 judete.

In paralel, o alta informare meteorologica valabila pentru toata tara intra in vigoare duminica la ora 15.00 si anunta precipitatii moderate cantitativ: mixte in zonele joase de relief din vest, predominant ninsori in Maramures si Transilvania. Detalii mai jos:

COD GALBEN

Intervalul : 13 ianuarie, ora 15 - 15 ianuarie, ora 08
Zonele afectate : conform textelor si hartii
Fenomene : precipitatii moderate cantitativ: mixte in zonele joase de relief din vest, predominant ninsori in Maramures si Transilvania si ninsori la munte, intensificari ale vantului

harta_ninsori_viscol

INFORMARE METEOROLOGICA

Interval de valabilitate: 13 ianuarie, ora 15 - 15 ianuarie, ora 08
Fenomene vizate si zone afectate: precipitatii moderate cantitativ: mixte in zonele joase de relief din vest, predominant ninsori in Maramures si Transilvania si ninsori la munte, intensificari ale vantului

In intervalul mentionat aria preciptatiilor, in general moderate cantitativ, va cuprinde vestul, nord-vestul si centrul tarii. In zonele de munte va ninge si se va depune strat nou de zapada, in Maramures si Transilvania vor predomina ninsorile, iar in regiunile vestice se vor semnala precipitatii mixte. Izolat se va produce polei.

Vantul se va intensifica treptat in toate zonele de munte, cu precadere la altitudini mari, unde rafalele vor depasi temporar 70...80 km/h, viscolind ninsoarea sau spulberand zapada. Intensificari vor fi si in restul tarii, in noaptea de duminica spre luni (13/14 ianuarie) in regiunile vestice, iar pe parcursul zilei de luni (14 ianuarie), local si in cele sudice, centrale, estice si sud-estice, in general cu viteze de 45...55 km/h.

Nota: Marti (15 ianuarie) si miercuri (16 ianuarie) vantul va continua sa sufle tare in toate zonele de munte, spulberand zapada si viscolind ninsoarea, dar intensificari ale vantului vor fi local si temporar si in celelalte zone.

ATENTIONARE METEOROLOGICA

Interval de valabilitate: 14 ianuarie, orele 02 - 14
Fenomene vizate: strat consistent de zapada, viscol

In a doua parte a noptii de duminica spre luni (13/14 ianuarie) si in cursul zilei de luni (14 ianuarie) in zona Muntilor Apuseni, in nordul Carpatilor Orientali si local in zona inalta din vestul Carpatilor Meridionali, va ninge si local se vor cumula cantitati de peste 20...25 l/mp, iar stratul de zapada va fi consistent. Vantul va prezenta intensificari sustinute, indeosebi in zonele de creasta, unde rafalele vor depasi 90...100 km/h viscolind ninsoarea, spulberand zapada si determinand diminuarea semnificativa a vizibilitatii.

Ninsori, in general moderate cantitativ, vor fi si in Maramures si local in nordul Transilvaniei.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu