"Cernobîl" face victime: Un erou s-a sinucis după ce a vizionat miniseria HBO. În urmă cu 33 de ani, bărbatul şi-a sacrificat sănătatea pentru a salva alte vieţi

Postat la: 16.07.2019 16:48

Un erou al dezastrului nuclear de la Cernobîl, care a ajutat la debarasarea reziduurilor radioactive, s-a sinucis în luna iunie, după ce a urmărit miniseria „Cernobîl" a celor de la HBO şi a resimţit frustrare faţă de guvern.

Nagashibay Zhusupov, în vârstă de 61 de ani, a fost obligat să se mute cu soţia şi cei cinci copii într-o cameră infectă de hotel, după ce guvernul „a refuzat" să-i ofere unul din apartamentele de care alţi salvatori de la Cernobîl au beneficiat, în urma eroismului manifestat după explozia din 26 aprilie 1986, scrie Daily Mail. În iunie, bărbatul a căzut de pe acoperişul unei clădiri cu cinci etaje din Aktobe, Kazahstan şi a fost găsit decedat. Fiica lui, Guakhar, de 25 de ani, a spus că sinuciderea a survenit după ce Zhusupov a urmărit miniseria „Cernobîl", cu „lacrimi în ochi", doarece i-a reamintit de sacrificiile făcute.

Apropiaţii cred că acesta s-a sinucis după ce s-a simţit neglijat de guvernul ucrainean. Zhusupov a lucrat ca lichidator la ruinele reactorului numărul 4 de la Cenorbîl, distrus de explozie şi ulterior a fost angajat la un centru sovietic de teste nucleare, situat în Semipalatinsk. Mulţi „veterani" de la Cernobîl au primit pensii în state ex-sovietice precum Ucraina, Rusia, Belarus şi Kazahstan, dar Zhusupov s-a simţit „tras pe sfoară" de guvern. „A trăit în mizerie, fără a avea o casă decentă", a declarat un prieten.

Sănătatea acestuia a avut de suferit, după munca depusă la ruinele centralei nucleare. Suferea de migrene îngrozitoare şi leşinuri bruşte şi a petrecut mult timp în spital. Pensia bărbatului, cu tot cu ajutorul de dizabilităţi, ajungea la doar 35 lire (184,44 lei) pe săptămână. „Nimeni nu ne-a spus de ce ne cheamă la Cernobîl. Pe atunci eram şofer de tractor", a declarat Zhusupov într-un interviu acordat înainte să moară. „După Cernobîl, sănătatea mea s-a deteriorat. Am lucrat şi la perimetrul de testare nucleară din Semipalatinsk".

„Ne-am uitat cu toţii la „Cernobîl". Tata şi-a adus aminte de momentele cumplite şi a plâns când a văzut scenele", a declarat Gaukhar, fiica bărbatului de 61 de ani. Un alt salvator de la Cernobîl, care s-a întâlnit cu Zhusupov în data de 26 aprilie, cu ocazia comemorării a 33 de ani de la explozia de la centrala nucleară, a declarat că bărbatul era „foarte deprimat".

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu