Calendar ortodox 2020, 1 octombrie: Acoperământul Maicii Domnului

Postat la: 01.10.2020 08:59

Acoperământul Maicii Domnului este prăznuit la data de 1 octombrie în calendarul ortodox. Acoperământul Maicii Domnului între sărbătorile zilei cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 1 octombrie.

Maica Domnului este deosebit de cinstită de către credincioşii ortodocşi în special pentru că a fost aleasă de Dumenzeu Tatăl pentru a-l naşte pe Dumenzeu Fiul aducându-l pe lume pe Iisus Hristos şi şi-a păstrat fecioria deşi l-a zămislit, l-a purtat în pântece şi l-a adus pe pe lume pe Mântuitorul Omenirii.
Maica Domnului ocupă un los special în inimile credincioşilor ortodocşi şi aceasta se obseră şi prin faptul că, în luna august, ultima lună a anului bisericesc este praznicul Adormirii maicii domnului pentru ca Noul An Bisericesc să înceapă tot cu un praznic închiat Maicii Domnului şi anume Naşterea ei minunată.

Luna octombrie debutează cu o sărbătoare ce preaslăveşte minunile Maicii Domnului. La 1 octombrie 911 Constantinopol era sub asediu slavilor când la Biserica Vlaherne unde se păstrau icoane făcătoare de minuni ale Sfintei Feicioare unde se făceau privegheri şi se aduceau rugăciuni pentru salvarea oraşului. Înainte de revărsatul zorilor, probabil în jurul orei 4.00, Maica Domnului s-a arătat poporului care se ruga cu ochii în lacrimi şi ţinea deasupra capetelor credincioşilor sfântul acoperământ, având lângă ea apostolii şi sfinţii mucenici.

Acoperământul care era vălul ce acoperea capul şi trupul fecioarelor până la genunchi şi se numea omoforion sau maforion şi se păstra în Biserica Vlahernelor fiind adus aici de la Ierusalim de doi patricieni împortanţi ai împăratului Leon 1. De atunci praznicul a fost ţinut în Sfântul Munte, apoi a fost adoptat de ruşi în secolul al 12-lea de unde a ajuns să fie prăznuit şi la noi, mai întâi în mănăstiri şi mai apoi în întreg cultul: "Toată nădejdea noastră spre tine o punem, Maica lui Dumnezeu; Păzeşte-ne pe noi, sub sfânt Acoperământul tău!"

Tropar la Praznicul Acoperământului Maicii Domnului

Glasul al 4-lea
Astăzi, poporul cel binecredincios, luminat prăznuim, umbriţi fiind prin venirea ta, Maica lui Dumnezeu şi căutând către Preacinstită Icoana ta, cu umilinţă grăim: acoperă-ne pe noi cu Cinstitul tău Acoperământ şi ne scapă de tot răul, rugând pe Fiul tău, Hristos Dumnezeul nostru, să mântuiască sufletele noastre.

Condac la Praznicul Acoperământului Maicii Domnului

Glasul al 3-lea
Fecioara astăzi pre Cel mai presus de fiinţă naşte, iar pământul peştera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.
Fecioara astăzi, înainte stă în Biserică şi cu cetele sfinţilor, nevăzut se roagă lui Dumnezeu, îngerii cu ierarhii se închină şi Apostolii cu proorocii dănţuiesc; că pentru noi roagă Născătoarea de Dumnezeu pe Dumnezeu Cel mai înainte de veci.

La 1 octombrie în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

Sfântul Iosif de la Bisericani;
Sfântul Chiriac de la Bisericani
Sfântul Apostol Anania;
Sfinţii Mucenici Mihail din Manastirea Zovei şi a 36 de monahi;
Sfântul Cuvios Roman Melodul;
Sfântul Mucenic Domnin;
Sfântul Cuvios Ioan;
Sfântul Cuvios Grigorie Domesticul;
Sfântul Ioan Cucuzel;
Icoana Maicii Domnului Cucuzelita de la Marea Lavra - Koukouzalissa;
Icoana Maicii Domnului Grabnic Ascultatoare de la Manastirea Dochiariu.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu