Apa e mai prezenta decat credeam, in Univers. Iata unde a fost gasita recent

Postat la: 13.12.2019 - 09:01

Apa este cruciala pentru ca o planeta sa poata avea viata. In cazul Terrei, a fost cea care a diferentiat-o de alte planete si a dus la aparitia vietii. Asa ca e de inteles ca apa sa fie cautata in intreg cosmosul. Iar recent oamenii de stiinta au cautat-o inclusiv pe exoplanete.

O noua cercetare arata ca apa e mai comuna decat ne-am astepta pe exoplanetele mari, insa e prezenta in cantitati foarte mici, arata IFL Science.

O echipa de oameni de stiinta a studiat compozitia atmosferica a 19 exoplanete cu marimi diferite, de la unele ce pot fi considerate mini-Neptun pana la altele care au de 10 ori masa Pamantului sau la un super-Jupiter, care e de 600 de ori mai mare decat planeta noastra.

Vapori de apa au fost detectati pe 14 din cele 19 exoplanete, dar e vorba despre cantitati foarte mici, mai mici decat se asteptau oamenii de stiinta, se arata intr-un raport publicat de The Astrophysical Journal Letters.

Pentru comparatie, calculele facute pentru prezenta pe exoplanete a unor elemente precum potasiu si sodiu s-au dovedit a fi exacte.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu