Alexander Adamescu poate fi extradat in Romania. Milionarul a pierdut definitiv procesul la Curtea Suprema a Marii Britanii

Postat la: 21.10.2020 11:47

Milionarul Alexander Adamescu, fiul fostului om de afaceri Dan Adamescu, a pierdut recursul privind extradarea din Marea Britanie in Romania, unde este acuzat de mituirea unor judecatori de la Tribunalul Bucuresti. Curtea Suprema a regatului Unit a confirmat o decizie similara data de o instanta inferioara si a aratat ca Dan Adamescu nu a putut aduce noi probe esentiale pentru a rasturna aceasta sentinta.

Curtea Suprema a Regatului Unit a respins apelul lui Alexander Adamescu, care sustine ca este victima unei persecutii politice si ca extradarea ar reprezenta o incalcare a drepturilor omului in legislatia europeana, relateaza platforma Law360. "Recursul este respins," este concluzia judecatorilor. Intreaga decizie, data pe 20 octombrie, poate fi citita pe portalul care ofera informatii din domeniul juridic din regatul Unit (British and Irish Legal Information Institute)- bailii.org.

Milionarul contesta o decizie data, in aprilie 2018, de Westminster Magistrates' Court, care a decis predarea lui Alexander Adamescu in Romania. Omul de afaceri este vizat de un mandat international de arestare emis de instantele din Romania la cererea DNA.

Alexander Adamescu era cautat de autoritatile romane dupa ce pe numele lui a fost emis un mandat de arestare preventiva in lipsa. In 26 mai 2016, instanta suprema a decis definitiv arestarea preventiva in lipsa a lui Alexander Adamescu, in dosarul in care este acuzat ca, impreuna cu tatal sau, omul de afaceri Dan Adamescu, a dat mita 15.000 de euro si 23.000 de lei judecatorilor Ion Stanciu si Elena Roventa, de la Tribunalul Bucuresti, pentru solutii favorabile in dosare de insolventa.

Anterior, in 19 mai, Curtea de Apel Bucuresti dispusese emiterea mandatului de arestare preventiva in lipsa pe numele lui Alexander Adamescu, la solicitarea procurorilor DNA. Adamescu jr. a fost arestat la Londra, la inceputul lui 2018, dupa ce ar fi pus pe masa instantei britanice un raport fals al Administratiei penitenciarelor despre conditiile grele din inchisorile romanesti. Spre sfarsitul anului 2018, Adamescu a fost eliberat si acum asteapta finalizarea procedurii de predare in Romania.

In ordonanta procurorilor se arata ca, "in cursul lunilor iunie si decembrie 2013, inculpatul Adamescu Bogdan Alexander, impreuna cu tatal sau, a remis, prin intermediari, sumele de 15.000 euro respectiv 23.000 lei magistratilor Stanciu Ion si Roventa Elena, judecatori la Tribunalul Bucuresti - Sectia VII Civila pentru ca in schimb, acestia sa dispuna, in dosare privind procedura insolventei, solutii favorabile unora dintre societatile la care actionar era Adamescu Grigore Dan."

Dosarul in care procurorii au cerut arestarea preventiva in lipsa a lui Alexander Adamescu s-a constituit in urma disjungerii din dosarul in care au fost trimisi in judecata Dan Adamescu, judecatorii Ion Stanciu, Elena Roventa, Mircea Moldovan si Sorin Viziru, de la Tribunalul Bucuresti, si mai multi practicieni in insolventa, pentru fapte de coruptie legate de interventii in cauze de insolventa.

In 27 mai, omul de afaceri Dan Adamescu a fost condamnat definitiv, de instanta suprema, la patru ani si patru luni de inchisoare cu executare, in dosarul in care este acuzat ca a platit doi dintre cei patru judecatori de la Tribunalul Bucuresti pentru a obtine decizii favorabile firmelor sale.

Prin aceeasi sentinta au fost condamnati fostii judecatori Mircea Moldovan - la 12 ani si doua luni de inchisoare, Ion Stanciu - la trei ani si patru luni, Elena Roventa - la patru ani si sase luni, Ciprian-Sorin Viziru - la patru ani si patru luni de inchisoare, toti avand pedepse cu executare. Omul de afaceri Dan Adamescu a murit in noaptea de 23 spre 24 ianuarie, la varsta de 68 de ani, intr-un spital privat, unde era internat din septembrie 2016. La momentul decesului, Adamescu era in executarea pedepsei de patru ani si patru luni de inchisoare, primita in 27 mai 2016.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu