Alerta maxima! Painea neambalata ramane contaminta dupa contactul cu SARS-CoV-2 timp de cateva ore

Postat la: 24.09.2020 - 19:39

Un studiu realizat de cercetatorii din cadrul Universitatii Bucuresti arata ca virusul SARS-CoV-2 ramane ore bune detectabil pe paine. Cercetatorii se asteptau ca acesta sa fie distrus de procesele chimice din paine, dar, spre surprinderea lor, virusul a fost detectat ore bune dupa contaminare. La studiu au mai participat Institutul National de Boli Infectioase "Prof. dr. Matei Bals" si Institutul de Virusologie "Stefan S. Nicolau".

Descoperirea pune o intrebare uriasa autoritatilor din domeniu, respectiv Agentiei Nationale pentru Protectia Consumatorului si Directiei de Sanatate Publica. In Romania, spre deosebire de alte tari, mai mult de jumatate din painea vanduta este neambalata (in Romania se produce zilnic o cantitate de aproximativ 4.000 de tone de paine). Prin urmare, clientii pot sa puna mana direct pe produse si sa aleaga ce paine vor sau sa renunte la ea; evident ca cei care sunt infectati vor lasa picaturi cu virus activ pe paine.

Asa cum au aratat specialistii, inca de la inceputul epidemiei, SARS-CoV-2 este "air-borne", adica este prezent in aer si in picaturile extrem de fine pe care le producem cand vorbim. Ori, gravitational, aceste picaturi ajung pe produsele care sunt expuse. De aceea, este indicat sa ne spalam pe maini, sa spalam obiectele pe care le ating si alte persoane si sa curatam zonele expuse contaminarii. Fructele, legumele trebuie si pot fi curatate. Din nefercire, painea neambalata nu poate fi "spalata".

Studiul arata, de asemenea, ca virusul nu poate sa strabata ambalajul. Astfel, s-a constatat ca, desi virusul a fost detectat pe ambalaj in intervalele masurate, nu a fost detectat si pe fata interioara a ambalajului. Deci, dupa ambalare, painea nu mai poate fi contaminata. Studiul Universitatii Bucuresti propune, astfel, o solutie simpla si anume ambalarea painii.

Studiul, realizat de un colectiv interdisciplinar de cercetatori coordonat de Centrul 3NanoSAE din cadrul Universitatii Bucuresti, si-a propus sa determine persistenta si riscul de transmitere a virusului SARS-CoV-2, agentul COVID-19, prin intermediul suprafetelor de polietilena/polipropilena utilizate la ambalarea produselor de panificatie.

In prima etapa de cercetare au fost colectate secretii de tract respirator superior de la pacienti spitalizati la Institutul National de Boli Infectioase "Prof. dr. Matei Bals" din Bucuresti, confirmati pozitiv pentru infectia cu SARS-CoV-2. Aceste probe biologice au fost utilizate pentru pregatirea suspensiilor cu care au fost contaminate materialele folosite la ambalarea produselor de panificatie.

Punga de ambalaj a fost taiata in patrate cu latura de aproximativ un centimetru. De asemenea, s-au decupat bucati de coaja de paine cu grosimea de 3-4 mm si cu diametrul de 8 mm.

In fiecare godeu al unei placi cu sase godeuri (folosite pentru experiment) au fost adaugate cate doua bucati de punga/paine. Punga si painea au fost sterilizate cu UV pe fiecare parte. Ulterior, pe fiecare bucata de punga, respectiv de paine, s-a adaugat o anumita cantitate de proba biologica (de SARS-CoV-2), fiind mentinut contactul timp de 30 de minute, o ora, respectiv trei ore.

Dupa fiecare dintre aceste intervale de timp, s-a recurs la detectarea noului coronavirus, cu care probele au fost puse in contact. Pentru acest test, s-a folosit metoda Real Time PCR (utilizandu-se kitul Z-Path-nCOV-2019). Rezultatul experimentului, arata cercetatorii de la Universitatea Bucuresti: "A fost decelata prezenta virusului pe fata externa a pungii si pe paine, la toate intervalele de timp selectate". Virusul nu a fost insa descoperit si pe fata interna a pungii.

De asemenea, a fost descoprit virusul pe toate sectiunile de paine, la toate intervalele de timp masurate. Cercetatorii din cadrul Universitatii Bucuresti arata ca rezultatele studiului ar putea fi de folos in gasirea unor solutii privind siguranta alimentara, avand in vedere epidemia provocata de noul coronavirus. In concluzie, arata specialistii, dupa ambalarea in folie de plastic (fara perforatii), produsele de paine nu mai sunt expuse riscului contaminarii cu noul coronavirus.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu