1 din 2 români preferă plata cu cardul

Postat la: 22.09.2020 - 12:36

Tot mai mulți români renunță la plata cash, preferând să plătească cu cardul. În această perioadă s-au schimbat multe tabieturi în vieților românilor. Printre cele mai semnificative se numără cel legat de modul în care sunt achitate cumpărăturile.

Este adevărat că în ultimii ani multe persoane se îndreptaseră către cumpăraturile online și către plățile online cu cardul. Dar, de când cu pandemia, situația a evoluat fulminant, plățile cu cardul explodând pur și simplu.

Contextul actual propice operațiunilor digitale

Se pare că aproape jumătate dintre români își fac cumpărăturile plătind cu cardul, evitând astfel plățile cu bani cash în magazin. Există un studiu realizat de McKinsey & Company, un studiu recent în care este vehiculat un procent de peste 40% dintre românii care și-au utilizat cardurile ori au intenția de a le folosi.

Pe toate canalele media suntem atenționați că ar fi mai bine să plătim online cu cardul de cumpărături, decât să plătim cash în magazin.

Ținând seama de situația financiară dificilă din ultima perioadă, lucrurile cu siguranță vor evolua din mai multe puncte de vedere. Ne așteptăm ca oamenii să economisească mai mult și, probabil, în timp, vom resimți și o diminuare a consumului.

Există preocupare printre români când vine vorba de situația economică, unii devenind mai precauți, alții încercând să acopere scăderile de venituri prin alte mijloace.

Am văzut și remarcat cu plăcere că atât băncile cât și restul instituțiilor financiare au venit în întâmpinarea clienților, fiind alături de ei și ajutându-i să depășească această situație dificilă.

Sistemul bancar a luat măsuri destul de prompte. Spre exemplu, au reușit să ofere publicului larg posibilitatea a avea acces la produsele lor de la distanță.

Azi se deschid conturi online, se accesează credite nebancare online, se solicită carduri online. Multe operațiuni care necesitau deplasări, se rezolvă astăzi din confortul căminului clientului.

De remarcat și operativitatea unor bănci care au furnizat către clienți linii telefonice prin care se primesc și rezolva diverse doleante.

Am văzut în ultima perioadă declarații venite din partea unor reprezentanți ai băncilor, aceștia în proporție covârșitoare ne vorbesc despre procesele lor avansate în privința digitalizării.

Este clar pentru toată lumea că digitalizarea reprezintă viitorul sectorului bancar, nu doar în România, în lume în general. Clienții vor opta din ce în ce mai mult pentru produse și servicii oferite la distanță. Cu siguranță vor avea de câștigat acele bănci care își vor dezvolta mai repede astfel de oferte.

Cumpărăturile cu cardul sunt la fel de facile ca în trecut?

Majoritatea magazinelor online permit plata cu cardul online. Unele instituții financiare oferă carduri de credit ce aduc unele facilități clienților, de exemplu, posibilitatea de a achita în rate fără dobândă.

Utilizarea mai frecventă a cardurilor atât pentru cumpărăturile online, cât și pentru cele în magazin, a condus la o creștere a ofertei băncilor și IFN-urilor în această direcție.

Ținând cont de vremurile pe care le trăim astăzi, este de apreciat modul în care societățile și cetățenii au reușit întrucâtva să se adapteze.

Din nefericire, vom resimți efectele negative economice peste ceva timp. Vorbesc de efecte mai accentuate, pentru că altminteri, vedem de azi cum se închid afaceri, cum oamenii rămân fără loc de muncă.

Veniturile românilor scad și ele, crescând în același timp nevoia de bani. Pentru astfel de situații, un card de credit poate fi cât se poate de oportun.

Din perspectiva creșterii digitalizării societăților financiare, putem spune că astăzi cumparăturile cu cardul sunt mult mai facile ca în trecut. Regulile s-au simplificat, actele au dispărut, multe cerințe nu mai sunt avute în vedere.

De la cardul bancar la cardul nebancar, cu trecere prin cele co-branded, exista oferte care pot veni în întâmpinarea unor nevoi specifice.

Cine poate accesa un card de cumpărături?

Condițiile de acordare pentru aceste unelte financiare sunt similare celorlalte produse de creditare oferite de bănci. Cardul se accesează fie de la bănci, fie de la IFN, în funcție de nivelul de eligibilitate al fiecăruia dintre noi.

Dezavantajul cardului bancar este în primul rând determinat de sumele relativ mici pe care le pune la dispozitie. Apoi, mai sunt și dobânzile destul de mari care intervin. Dar, până una alta, dacă băncile te refuză, ai la îndemână astfe de carduri nebancare pentru a-ți rezolva problemele financiare.

Cerințele impuse la acordarea cardurilor:

  • vârsta între 18 și 65 de ani (medie)
  • cetățenia română
  • venituri stabile lunare, ce pot varia între 300 și salariul minim pe economie
  • băncile solicită să ai istoric bun de creditare, IFN-urile mai trec cu vederea scoringul din Biroul de Credit
  • carte de identitate valabilă
  • număr de telefon valid
  • email

Avantajele aduse de cardul de cumpărături

Cum vă spuneam la început, aceste vremuri ciudate necesită și o adaptare a societății, una dintre cele mai evidente este această trecere rapidă către cumpărăturile online cu cardul.

Drept urmare, forțați de împrejurări, tot mai mulți oameni se vor îndrepta către accesarea unor asemenea produse, găsindu-le funcționale și adaptate cerințelor actuale.

E adevărat că oricum cardurile de cumpărături aveau avantajele lor incontestabile.

Haideți să le analizăm pe cele mai importante dintre ele:

  • perioada de grație

Multe carduri de credit vin cu o perioadă de grație, prin care clienții, după trecerea unei perioade de la accesare, pot lua o pauză de la plata ratelor.

Exista diverse oferte în piață, variind în general între 30 și 60 de zile, timp în care poți rambursa banii, fără să plătești dobânda.

Dezavantajul e că după trecerea perioadei de grație, dacă nu-ți achiți datoria, e posibil să plătești dobânzi mai mari.

  • util pentru călătorii

Oriunde ai călătorii, un card îți este întotdeauna util. Pe card vei avea o sumă de bani la dispoziție, pe care să o folosești când ai nevoie.

Nu trebuie neapărat să cheltui toți banii, dar nu strică să știi că la nevoie poți apela.

  • confort și siguranță

Un card de cumpărături te scapă de multe lucruri neplăcute. De la cumparaturile online pe care le poți efectua achitând direct cu cardul, fără să mai trebuiască să plătești cash la curier, până la plata în magazinul fizic cu cardul - operațiune care te scutește de a pune pâna pe bani.

Este confortabil uneori să știi că ai la dispoziție niște sume de bani în caz că apar situații neprevăzute.

Din punctul de vedere al siguranței, putem vorbi astăzi de performanțe din parte emitenților. Operațiunile online au devenit mult mai sigure decat erau odinioară, societățile financiare și-au luat măsuri de precauție, ba chiar și legislația s-a înăsprit în ultima perioadă.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu