Zimbabwe: Cel putin 15 persoane au murit si alte 100 au fost date disparute, dupa trecerea ciclonului Idai

Postat la: 16.03.2019 12:31

Cel puţin 15 persoane au murit şi alte 100 au fost date dispărute în estul Zimbabwe după trecerea ciclonului Idai care a afectat, de asemenea, statul vecin Mozambic, a anunţat sâmbătă Ministerul Informaţiilor, citat de AFP, potrivit Agerpres.


"Numărul deceselor confirmate: 15. Răniţi: 15", a raportat pe Twitter Ministerul Informaţiilor din Zimbabwe care a indicat, de asemenea, că aproximativ 50 de locuinţe au fost deteriorate sau distruse de rafalele puternice de vânt. 

Mii de persoane au fost afectate, furnizarea energiei electrice a fost întreruptă, iar principalele poduri au fost inundate în regiunea Manicaland, situată la graniţa cu Mozambic, a indicat la rândul său un oficial din Zimbabwe. 

"Potrivit informaţiilor de care dispunem, peste 100 de persoane sunt date dispărute", a declarat pentru AFP Joshua Sacco, deputat în districtul Chimanimani (est). 

''Cel puţin 25 de locuinţe au fost afectate de o alunecare de teren produsă în localitatea Ngangu din regiunea Chimanimani. Erau oameni în interiorul acestora, sunt persoane date dispărute", a adăugat el.

Citește și: Un senator australian a fost atacat cu ouă, după ce a făcut declaraţii islamofobe în urma atacurilor teroriste din Noua Zeelandă

Trecerea ciclonului Idai prin Mozambic a provocat decesul a cel puţin 19 persoane şi a izolat de restul ţării oraşul costier Beira, rămas fără energie electrică, legături telefonice şi aeroport funcţional. Acest al patrulea oraş ca mărime din Mozambic şi cei 500.000 de locuitori ai săi au fost afectaţi joi de rafale puternice de vânt, cu viteze estimate la peste 190 de kilometri la oră, şi de ploi torenţiale care au lăsat în urmă străzi şi şosele inundate, acoperişuri smulse şi stâlpi de electricitate prăbuşiţi. 

Autorităţile din Maputo au emis cod roşu pentru această regiune în anticiparea sosirii ciclonului Idai şi au ordonat evacuarea populaţiilor cu cel mai ridicat grad de risc. 

De la începutul lunii, sistemul depresionar asociat ciclonului Idai, prezentat de meteorologi drept cel mai puternic din ultimii zece ani, a inundat centrul şi nordul Mozambic sub efectul ploilor diluviene. Înainte de sosirea ciclonului Idai, bilanţul acestor inundaţii a ajuns la 66 de morţi, 111 răniţi, 17.000 de persoane strămutate şi peste 140.000 de sinistraţi. 

Ploile recente au afectat, de asemenea, sudul Malawi, unde bilanţul autorităţilor indică 56 de decese, aproape 1 milion de sinistraţi şi peste 80.000 de persoane strămutate. 

Ca şi în restul Africii de Sud, Mozambic şi Malawi, două dintre cele mai sărace ţări din lume, s-au confruntat timp de multe sezoane cu lungi perioade de secetă, care au alternat cu episoade de precipitaţii devastatoare.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu