Victor Negrescu saluta noua distribuire a mandatelor in Parlamentul European. Romania va avea un loc in plus in legislativul european

Postat la: 13.06.2018 22:40


Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, salută aprobarea de către Parlamentul European, a proiectului de Decizie a Consiliului European de stabilire a componenței Parlamentului European în viitoarea sa legislatură, 2019-2024.

Proiectul de decizie a Consiliului European face parte din pachetul de inițiative care completează cadrul legal pentru desfășurarea alegerilor europene din 2019 şi a fost generat de necesitatea stabilirii viitoarei componențe a Parlamentului European, dacă Regatul Unit părăsește Uniunea Europeană până la momentul respectiv. Astfel, deputații europeni au aprobat cu 566 de voturi pentru, 94 împotrivă și 31 de abțineri proiectul de decizie a Consiliului European, conform căruia în viitoarea sa legislatură Parlamentul European va avea 705 membri (față de 751 în prezent), aleși pe liste naționale, dacă Regatul Unit părăsește Uniunea Europeană până la momentul respectiv.

În această situație, conform noii chei de distribuție, România va câștiga un mandat în plus față de actuala legislatură (urmând a avea 33 de mandate, față de 32 în prezent).

„După ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, România devine a şasea ţară ca pondere în Uniunea Europeană, iar cetățenii români vor fi astfel mai bine reprezentați la nivelul Parlamentului European. Acest lucru înseamnă un plus de responsabilitate față de proiectul european pentru care țara noastră se pregătește, în contextul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene din primul semestru al anului viitor“, a declarat Victor Negrescu.

Alegerile europene vor avea loc, la nivelul statelor membre, în perioada 23-26 mai 2019.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu