Victor Ciorbea intervine in scandalul cu Ucraina: Avocatul Poporului cere clarificari Ombudsman-ului de la Kiev

Postat la: 16.09.2017 19:54

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi cere clarificări Ombudsman-ului ucrainean în legătură cu adoptarea noii legi a Educaţiei din Ucraina, care afectează învăţământul în limba maternă în cazul comunităţii etnicilor români. 


"Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi se va adresa Împuternicitului Parlamentului de la Kiev pentru drepturile omului (Ombudsman), doamna Valeria Lutkovska, pentru a cere clarificări în legătură cu adoptarea noii legi a Educaţiei din Ucraina, care, în esenţă, desfiinţează sistemul de învăţământ în limba maternă, afectând, implicit, comunitatea celor aproximativ 400.000 de etnici români aflaţi pe teritoriul Ucrainei", informează un comunicat al Avocatului Poporului transmis, vineri, AGERPRES.

Fostul colonel Daniel Dragomir vine cu dovezile care îngroapă SRI: Cinci ani de 'terorism' în România


Sesizarea din oficiu a Avocatului Poporului vizează posibila încălcare a drepturilor cetăţenilor români din Ucraina, astfel cum sunt acestea reglementate în art. 7 din Constituţia României privind românii din străinătate, art. 2 al Protocolului Adiţional nr. 1 din 20 martie 1952 la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, art. 14 din Convenţia cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale, art. 8 din Carta Europeană a limbilor regionale sau minoritare şi art. 13 din Tratatul cu privire la relaţiile de bună vecinătate şi cooperare între România şi Ucraina.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu