Vicepreședintele irakian Nuri al-Maliki catre ambasadorul SUA: Kudistanul nu va deveni un "al doilea Israel"

Postat la: 17.09.2017 18:54

Influentul vicepreședinte și fost premier al Irakului, Nuri al-Maliki, a declarat duminică că respinge posibilitatea ca regiunea Kurdistan să devină "un al doilea Israel" și a atenționat că referendumul din 25 septembrie privind independența acestei regiuni va avea "consecințe periculoase" pentru Irak, informează AFP.

2c3099c7-68db-4e3a-a590-63fbd97f9802

Trebuie ca etnicii kurzi "să anuleze acest referendum, care este contrar Constituției și nu servește nici interesului general al poporului irakian, nici chiar celui particular al kurzilor", a pledat Maliki în timpul unei întrevederi cu ambasadorul SUA, Douglas Silliman.

"Nu vom permite crearea unui al doilea Israel în nordul Irakului", a adăugat șeful Alianței Statului de Drept, principala coaliție din parlamentul irakian.

El a afirmat că refuză astfel crearea unui stat pe baze etnice în Orientul Mijlociu, asemeni modelului după care a fost înființat, în 1948, statul Israel, pe baze religioase.

ONU a propus să se ajungă în următorii trei ani la un acord între Bagdad și Ebril, în schimbul amânării organizării referendumului. Însă președintele kurd, Massoud Barzani, a susținut în mod repetat că va renunța la consultarea din 25 septembrie doar dacă i se vor prezenta "alternative" mai interesante.

Israelul, prin vocea premierului său Benjamin Netanyahu, este singura țară care și-a exprimat sprijinul pentru desfășurarea referendumului, ceea ce a stârnit reacții atât în Orientul Mijlociu, cât și dincolo de regiune.

Casa Albă le-a cerut vineri kurzilor să renunțe la referendumul lor "provocator" și "destabilizator", reafirmând că această consultare ar constitui o piedică în calea luptei împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

AGERPRES/(AS — editor: Adriana Matcovschi, editor online: Daniela Juncu)

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu