Vaslui: Observatorul Astronomic organizeaza vizionarea Perseidelor

Postat la: 12.08.2017 10:24

Observatorul Astronomic și Astroclubul "Perseus" al Muzeului "Vasile Pârvan" din Vaslui vor organiza observații astronomice în noaptea de 12 spre 13 august, în intervalul orar 20,30 și 04,00, pentru vizionarea Perseidelor, se arată într-un comunicat de presă transmis de muzeograful Dumitru Ciprian Vîntdevară.

643deca2-b441-438d-aa7a-afccade2b9ce

Potrivit sursei citate, noaptea de observații astronomice se va desfășura în afara orașului Bârlad, în Rezervația Bădeana, comuna Tutova, la aproximativ 15 kilometri sud de Bârlad.

"Cei care doresc să participe la această activitate au nevoie de transport personal ca să ajungă la locul stabilit pentru observații astronomice. În cazul în care condițiile meteo nu vor permite observarea fenomenului astronomic, activitatea va fi anulată", se spune în comunicat.

În fiecare an, aproape de mijlocul lunii august, are loc cel mai cunoscut și mai popular curent de meteori: Perseidele. Curenții meteorici, mai poartă denumirea populară și de "ploaia de stele căzătoare". Denumirea are ca sursă de inspirație un punct luminos, ca o stea, ce pare că se desprinde de pe bolta cerească deplasându-se cu mare viteză, timp de câteva clipe, după care se stinge. În realitate sunt fragmente de corpuri interplanetare de dimensiuni foarte mici, ce pătrund în atmosfera Pământului și ard în întregime prin frecarea cu aerul. Dacă corpul respectiv este suficient de mare, lasă o dâră luminoasă și chiar o explozie, ce poartă denumirea de bolid.

Numele curenților de meteori este dat de constelația din care, aparent, vin meteorii. Locul mai poartă denumirea de radiant. Perseidele au radiantul în constelația Perseu (Perseus).

Perseidele au perioada de activitate în intervalul 17 iulie — 24 august, iar momentul maxim din anul acesta va fi în după-amiaza zilei de 12 august 2017, ora 19,00.

AGERPRES / (AS — autor: Dan Paic, editor: Irina Poenaru, editor online: Ada Vîlceanu)

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu