UPDATE Augustin Lazar: Niciodata nu ar trebui ca ministrul Justiției sa spuna ce au de facut procurorii in anchete

Postat la: 07.12.2017 12:25

Procurorul general Augustin Lazăr a afirmat joi că niciodată nu ar trebui ca ministrul Justiției să spună ce au de făcut procurorii în anchete.

fe923559-6254-4f8f-83d1-0d949dd6cb0e

"Niciodată nu ar trebui ca ministrul Justiției să spună ce au de făcut procurorii în anchete. Autoritatea directă ar trebui să fie autoritatea administrativă, atât. De ce resurse umane au nevoie procurorii, de ce fel de resurse financiare avem nevoie pentru buna desfășurare a Ministerului Public, dacă raportul cu justițiabilii sunt corecte și atât", a declarat Augustin Lazăr, la ieșirea de la CSM, întrebat cu privire la amendamentul conform căruia procurorii ar trebui să fie sub autoritatea directă a ministrului Justiției.

El a adăugat că o justiție independentă nu poate fi creată fără dezbatere și fără studii de impact.

"O justiție independentă nu poate fi creată dintr-o procedură în maniera în care se desfășoară ea acum, în viteza cu care se desfășoară, fără dezbatere transparentă și fără studii de impact din care să vedem ce se va întâmpla dacă vom pensiona procurorii la 20 de ani (...)? Ce se va întâmpla dacă nu vom mai putea delega magistrații Ministerului Public? Gândind un pic mai departe vom vedea că justiția va fi bulversată", a spus Lazăr.

Întrebat despre acel amendament referitor la faptul că magistrații nu mai au voie să facă declarații defăimătoare la adresa Executivului sau Legislativului, Lazăr a răspuns: "Avem nevoie cu toții de o justiție independentă. Nu putem să blocăm, să inhibăm magistrații în independența lor. Dacă vom avea o justiție independentă vom avea încredere în ea. În caz contrar, nu vom avea încredere în ceea ce se va întâmpla și va fi regretabil. (...) Există niște coduri deontologice care trebuie respectate și de unii și de alții, este simplu".

AGERPRES/(A — autor: Mihai Stoica, editor: Andreea Rotaru, editor online: Anda Badea)

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu