Unioniștii irlandezi ar accepta reglementari europene pe care sa le aleaga Parlamentul regional din Irlanda de Nord

Postat la: 13.09.2019 18:16

Partidul Unionist Democratic (DUP) nord-irlandez a anunţat vineri că ar accepta o menţinere a reglementărilor Uniunii Europene (UE) în Irlanda de Nord după Brexit cu o singură condiţie - şi anume ca Parlamentul nord-irlandez să aibă puterea de a alege pe care să le păstreze, relatează Reuters, potrivit news.ro.

”Singurele aranjamente pe care le acceptăm în Irlanda de Nord sunt cele în care Adunarea ar avea un control total asupra legislaţiei europene”, a declarat la BBC un purtător de cuvânt al DUP, Sammy Wilson.

Citește și: Viorica Dăncilă i-a executat azi! Pe cine a dat afară din Guvern

”În acest cadru, noi intenţionăm să adoptăm o legislaţie adaptată, dacă noi credem că este în interesul economiei nord-irlandeze”, a adăugat el.

Sammy Wilson reacţiona în urma unor dezvăluiri, joi seara, ale cotidianului The Times, potrivit căruia DUP nu ar mai fi închis faţă de aplicarea anumitor reglementări europene în Irlanda de Nord după Brexit, în cadrul unui nou acord vizând să înlocuiască ”plasa de siguranţă” (”backstop”) la frontiera irlandeză.

Potrivit ziarului, care cita surse anonime, DUP, care susţine guvernul premierului britanic Boris Johnson, ar fi spus - în discuţii private - că nu s-ar mai opune unor controale în Marea Irlandei.

Citește și: Olguța Vasilescu a răbufnit: Cum dracului vine criza peste noi doar când se apropie ăștia de guvernare?

DUP - ostil faţă de tot ceea ce ar putea aduce unei reunificări a Irlandei - ar aştepta în schimb de la UE să renunţe la ipoteza unei menţineri a Irlandei de Nord într-o uniune vamală, potrivit The Times.

Conducătoarea DUP Arlene Foster a reacţionat faţă de aceste informaţii joi seara, pe Twitter. Ea a dat asigurări că partidul său va refuza orice acord al unei ieşiri din UE care ”divizează piaţa internă a Regatului Unit”.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu