Ucraina ii raspunde lui Laurențiu Rebega pe tema minoritații romanești

Postat la: 14.01.2018 10:54

După ce europarlamentarul Laurențiu Rebega i-a adresat în noiembrie 2017 o scrisoare de protest președintelui Ucrainei Petro Poroșenko, criticând felul în care Kievul tratează minoritatea românească, Ucraina a reacționat și a demarat procedurile prin care europarlamentarului să-i fie permis să investigheze abuzurile făcute împotriva minorităților din această țară. Dispoziția ca Rebega să fie invitat să investigheze blocarea unui eveniment dedicat minorităților din Ucraina vine chiar de la președintele Parlamentului de la Kiev, Andriy Parubiy.

Într-o scrisoare din luna decembrie 2017, adresată Procurorului General al Ucrainei, Prim-vicepreședintele Comisiei de Aplicare a Legii din Parlamentul de la Kiev, M.P. Palamarciuk, anunță „că din ordinul președintelui Radei Supreme a Ucrainei, Andriy Parubiy, nr. 277261 din data de 04.12.2017, în cadrul Comisiei de Aplicare a Legii, în măsura competențelor, se ia în considerare solicitarea participării membrului Parlamentului European, Laurențiu Rebega, la investigarea evenimentelor care au avut loc în timpul lucrărilor Forumului Minorităților Naționale din Ucraina, din data de 20 noiembrie 2017”. În aceeași scrisoare, este anunțat faptul că ”în conformitate cu articolele 1,4, 12, 19-10 din Legea Ucrainei „privind Procuratura” și cu articolele 3, 13, 14 și 33 din Legea Ucrainei „privind comisiile Radei Supreme a Ucrainei”, vom trimite o notă de solicitare  de participare la examinare, în limita competențelor”. Altfel spus, în curând Laurențiu Rebega ar putea fi invitat în Ucraina să investigheze blocarea desfășurării unui forum al minorităților din Ucraina la care participau și români.

Citește și: https://www.stiripesurse.ro/un-politician-roman-se-bate-cu-pre-edintele-ucrainei_1233537.html

Agitația din Ucraina vine ca urmare a scrisorii deschise pe care Laurențiu Rebega le-a transmis-o, în noiembrie 2017, președintelui Ucrainei și Președintelui Radei Supreme a Ucrainei, Andriy Parubiy, în care politicianul român reclama următoarele:

”Domniile voastre,

În calitate de europarlamentar condamn cu vehemență întreruperea lucrărilor Forumului Minorităților Naționale din Ucraina de către membrii partidului politic Svoboda. Aceștia au încercat să intimideze uzând de un act de forță îndreptat către o reuniune civică legală.

Personal, mi-aș fi dorit să ajung la această manifestare, dar mi-a fost imposibil, dat fiind că agenda mea de lucru era deja programată de mult timp.

Mă întreb în ce fel ar fi putut justifica Ucraina un asemenea gest de forță, în cazul în care în sală ar fi fost prezent un reprezentant al Uniunii Europene?

Drepturile constituționale ale minorităților naționale sunt protejate de legile țărilor europene! Să înțeleg că Ucraina a încetat să fie un stat european?

În aceste condiții, nu se poate vorbi despre democrație și de valori europene în Ucraina.

De aceea, cer hotărât anchetarea și pedepsirea celor vinovați, ca o condiție preliminară esențială pentru orice posibilă discuție viitoare”.

content-image

 

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu